Linkovi

Izvještaj EU revizije: BiH bez napretka u području vladavine prava, politička uplitanja i korupcija rašireni


Sudnica Suda BiH (Foto: BIRN BiH)
Sudnica Suda BiH (Foto: BIRN BiH)

Evropski revizorski sud objavio je godišnji izvještaj za zemlje Zapadnog Balkana u kojem se navodi kako, uprkos finansijskim sredstvima Evropske unije (EU), Bosna i Hercegovina nije postigla napredak u području vladavine prava zbog manjka političke volje, dok je ometanje pravosudnih reformi, kako djelovanjem političara tako i unutar pravosuđa, i dalje rašireno.

Djelovanje Evropske unije je doprinijelo učinkovitosti pravosuđa i izradi relevantnog zakonodavstva, ali su rezultati u području vladavine prava, zbog manjka političke volje, i dalje ograničeni, glavni je zaključak ove revizije.

“U područjima kao što su neovisnost pravosuđa, koncentracija moći, politička uplitanja i korupcija, i dalje su prisutni temeljni problemi, zbog čega je potrebno uložiti dodatne napore u promicanje reformi u tim područjima”, stoji u zaključcima revizije.

Sud je revizijom provjerio je li potpora EU-a vladavini prava u šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele pristupiti EU-u bila djelotvorna.

U pogledu borbe protiv korupcije, slobode izražavanja, funkcionisanja pravosudnog sistema i policijske saradnje protiv organiziranog kriminala, BiH nije postigla nikakav napredak, za razliku od drugih zemalja u regionu.

“To je povezano s niskom razinom političke volje, otporom institucija prema promjenama i neodgovarajućim sudjelovanjem ili marginalizacijom civilnog društva”, piše u izvještaju.

Komisija je Bosni i Hercegovini postavila posebne uslove za pokretanje reformi u području kontrole odgovornosti i nezavisnosti pravosuđa s kojima se oteže, navodi se.

U posljednjih 15 godina, s ciljem jačanja vladavine prava u BiH, EU je izdvojila više od 60 miliona eura za pravosuđe, a skoro 19 miliona eura dodijeljeno je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u vidu bespovratnih sredstava.

“Prema mišljenju Komisije, VSTV nije pokazao dovoljnu ambicioznost za provedbu reformi i jamčenje dostatne održivosti mjera koje financira EU”, stoji u izvještaju, zbog čega je Komisija prošle godine obavijestila VSTV da će obaviti preispitivanje daljnje finansijske podrške.

U izvještaju se navodi kako se VSTV, nakon više od petnaest godina pomoći, i dalje u velikoj mjeri oslanja na pomoć donatora, dok planovi za integraciju trenutnog projektnog osoblja u stalni organizacijski sistem VSTV-a nisu doveli do konkretnih i bitnih promjena.

Osim toga, Komisija u izvještaju navodi da bosanske vlasti i pravosuđe nisu poduzeli nikakve mjere za provedbu ključnih prioriteta u pogledu vladavine prava, dok je ometanje pravosudnih reformi, kako djelovanjem političara tako i unutar pravosuđa, i dalje rašireno.

U području slobode govora, prema godišnjem izvještaju Komisije o proširenju, BiH nije ostvarila nikakav napredak još od 2015. godine, iako su napadi na novinare ozbiljan problem širom regije, za razliku od Sjeverne Makedonije i Kosova, gdje je evidentan napredak.

“Novinari i medijske kuće i dalje su meta zastrašivanja, prijetnji na društvenim mrežama i fizičkih napada, dok su istrage i kazneni progon spori”, stoji u izvještaju.

Komisija je u okviru revizije izdala četiri preporuke u sklopu procesa proširenja, navodeći kako je potrebno ojačati mehanizam za promicanje reformi vladavine prava, pojačati potporu civilnom društvu koje sudjeluje u reformama u području vladavine prava i potporu neovisnosti medija. U okviru instrumenta “IPA III” navodi se da je potrebno staviti veći naglasak na uvjetovanje i da je potrebno poboljšati izvještavanje o projektima i njihovo praćenje.

Rok za provedbu preporuka je decembar 2022. godine.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG