Linkovi

Evropski revizori: Mali uticaj EU pomoći na polju vladavine prava na Zapadnom Balkanu


Ilustracija
Ilustracija

Pomoć Evropske unije (EU) zemljama Zapadnog Balkana na polju vladavine prava je imala mali uticaj na unaprjeđenje fundamentalnih reformi u regionu, navodi se u specijalnom izvještaju koji je objavio Evropski revizorski sud (ECA).

„U kontekstu nedovoljne političke volje i nedostatka angažovanja, podrška EU je uglavnom bila nedovoljna da se uhvati u koštac sa upornim problemima u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, koncentracija moći, političko miješanje i korupcija“, navodi se u izvještaju evropskih revizora.

Dodaje se pritom da je došlo do „određenih tehničkih i operativnih reformi“.

Juhan Parts, član evropskog revizorskog suda nadležan za objavljeni izvještaj je izjavio da podrška EU vladavini prava na Zapadnom Balkanu „očigledno nije bila uspješna u donošenju velikih promjena“.

„Skroman napredak postignut u posljednjih 20 godina ugrožava ukupnu održivost podrške EU koja se pruža u okviru procesa pridruživanja. Stalne reforme gube kredibilitet ako ne daju opipljive rezultate“, naveo je Parts.

EU je u periodu 2014-2020 za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu dala oko 700 miliona eura.

U posljednjih 20 godina, pomoć EU u sprovođenju reformske agende se zasniva na finansijski aspekat i politički dijalog. Izvještaj evropskih revizora nastoji da utvrdi da li je ova pomoć bila adekvatna.

U objavljenom izvještaju se naglašava da prioriteti EU za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu su jasni i generalno pretočeni u konkretne akcije u okviru predpristupnih instrumenta.

Ipak, zaključuje se u dokumentu da ključni rizici za održivi uticaj djelovanja ovih instrumenata ostaju nedovoljno ublaženi.

Evropski revizori takođe ukazuju na nedosljednu primjenu preduslova za finansiranje i implementaciju projekata.

„EU je suviše rijetko koristila mogućnost obustavljanja pomoći ukoliko korisnik ne poštuje osnovne principe demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava“, stoji u izvještaju.

Također se kritikuje EU zbog nedovoljne podrške civilnom društvu koja se, kako stoji, uglavnom zasniva na kratkoročnim projektima.

Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia – adrese odakle se dodjeljuje finansijska pomoć zemljama regiona, pozdravljaju nalaze izvještaja evropskog revizora.

U pisanoj izjavi koju je portparolka Ana Pisonero dostavila medijima se navodi da je izvještaj prepoznao da je podrška EU „doprinijela reformama koje su dovele do nekih pozitivnih pomaka u vladavini prava“, poput poboljšane efikasnosti pravosuđa i razvoja relevantnog zakonodavstva.

„Vladavina prava ostaje kamen temeljac procesa pridruživanja i odrediće ukupni tempo napretka partnera u proširenju na njihovom putu ka EU“, izjavila je Pisonero.

Izvještaj ECA stiže u trenutku kada aktivnosti za proširenje EU tapkaju u mjestu, jer se trenutne zemlje članice bore sa pandemijom virusa korona, ali i zbog autoritarnih vlasti u nekim zemljama Zapadnog Balkana.

Potencijalno članstvo u EU je bila snažan zamajac napretka na Balkanu od raspada bivše Jugoslavije tokom rata 1990-ih godina.

Hrvatska i Slovenija su postale članice Unije, ali ona nije primala nove države u svoje članstvo od 2013. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG