Linkovi

EU postigla dogovor o smanjenju potrošnje gasa


Ilustracija
Ilustracija

Vlade članica EU postigle su konsenzus da smanje potrošnju prirodnog gasa naredne zime, kako bi smanjile zavisnost od Rusije.

Ministri energetike odobrili su prijedlog zakona prema kojem se traži dalje smanjenje potrošnje za još 15 posto, od augusta do marta. Novi zakon državama daje odriješene ruke da vide kako će postići taj cilj.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je odluku i rekla da je "EU napravila odlučan korak u suočavanju sa prijetnjom da ostane bez gasa, koju stvara Vladimir Putin".

Ruski gasni gigant Gazprom je u ponedjeljak saopštio da će smanjiti dotok gasa EU kroz Sjeverni tok na 20 posto kapaciteta, što je pojačalo strahove da će Putin koristiti gas kako bi ucjenjivao EU - koja je Rusiji uvela nekoliko paketa sankcija zbog napada na Ukrajinu.

"Dolazi zima i ne znamo koliko će biti hladna. Ali zasigurno znamo da će Putin nastaviti sa prljavim igricama i ucjenama gasom", kazao je češki ministar industrije Jozef Sikela.

Dogovor ministara baziran je na prošlonedjeljnom prijedlogu Evropske komisije, koja se trudila da sve članice EU okupi oko istog cilja.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu i zapadne zemlje uvele sankcije, 12 zemalja EU je u potpunosti ili djelimično ostalo bez ruskog gasa.

Članice EU su već dogovorile embargo na naftu i ugalj iz Rusije koji stupa na snagu tokom ove godine. Ipak, restrikcije na gas su se dugo čekale jer su Njemačka, Italija i druge zemlje veoma zavisne od ruskog energenta.

"Njemačka je u prošlosti napravila stratešku grešku zbog zavisnosti od ruskog gasa i vjere u to da će ga uvijek dobijati, stabilno i jeftino", kazao je njemački ministar ekonomije Robert Habeck."Ali, nema samo Njemačka taj problem."

Poremećaji u trgovini gasom između Rusije i EU uzrokoju rekordne nivoe inflacije u Evropi i prijete da pokrenu recesiju.

Dogovor unutar EU označava i veliku prekretnicu u unutrašnjoj integraciji i kriznom menadžmentu, iako su izmijenjeni neki elementi originalnog prijedloga.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG