Linkovi

Poruka Orbanu: Poštujte prava seksualnih manjina ili napustite Evropsku uniju


FILE PHOTO: Protest against latest anti-LGBTQ law in Budapest
FILE PHOTO: Protest against latest anti-LGBTQ law in Budapest

Poštujte prava seksualnih manjina ili napustite Evropsku uniju”, poručio je holandski premijer Mark Rute mađarskom predsjedniku vlade Viktoru Orbanu u jeku napetosti zbog zakona koji u školskom sistemu te zemlje zabranjuje korištenje materijala za koji se procjenjuje da promoviše homoseksualnost.

Nekoliko učesnika diskusije govorilo je o najžešćim napetostima među 27 lidera Evropske unije u posljednjih nekoliko godina koje su se dogodile u četvrtak, izvijestila je agencija Reuters.

"Bilo je silovito – prožimalo me je osjećanje da se ne može dešavati tako nešto. Radilo se o vrijednostima za koje se zalažemo”, izjavio je Rute novinarima u petak.

Rekao sam mu da prestane sa tim i povuče zakon. A ako vam se ne dopada i ukoliko ostajete pri tome da ne dijelite evropske vrijednosti – treba da razmislite o ostanku u Evropskoj uniji”, prenio je Rute detalje razgovora sa mađarskim premijerom Orbanom.

Zakon sadrži odredbe, čija je svrha prema tvrdnjama predlagača, da djecu zaštite od pedofilije – što je belgijski premijer Aleksander de Kru ocijenio kao primitivizam.

Evropska unija od Orbana traži da ukine zakon, posljednji u nizu, pošto je prethodno usvojena restriktivna legislativa u vezi sa medijima, sudijama, akademicima i migrantima.

Mađarska će se sada, najvjerovatnije, suočiti sa pravnim izazovom pred najvišem sudom Evropske unije.

Sedamnaest od 27 lidera EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, potpisalo je zajedničko pismo kojim su potvrdili posvećenost zaštiti prava seksualnih manjina.

Svi smo vrlo jasno ukazali kojih se temeljnih vrijednosti pridržavamo”, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Emanuel Makron ocenio je da se radi o borbi za očuvanje civilizacije i kulture.

Ksavijer Betel, premijer Luksemburga, izjavio je da bi zvaničnoj Budimpešti trebalo da bude umanjen priliv novčanih sredstava Evropske unije – što je mehanizam koji se primjenjuje na članice koje krše demokratska pravila.

Betel, luksemburški zvaničnik neskrivene homoseksualne orijentacije, rekao je da je uz Poljsku Orbana u diskusiji podržala i Slovenija.

Vrijeme je da Brisel testira novu procedure. Novac je uglavnom ubjedljiviji od razgovora“, ukazao je premijer Luksemburga.

Osmišljen je pošto su konzervativne vlade Poljske i Mađarske godinama pokrivale jedna drugu kako se ne bi našle na meti sankcija zbog ugrožavanja demokratskih vrijednosti i ljudskih prava u okviru EU.

Mađarski premijer Viktor Orban, prije susreta iza zatvorenih vrata sa premijerima EU u četvrtak, izjavio je da zakon ne predstavlja napad na homoseksualce, već roditeljima garantuje pravo da odlučuju o seksualnom obrazovanju svoje djece.

Orban, koji je u Mađarskoj na vlasti posljednjih jedanaest godina, a sljedeće ga očekuju izbori, sve žustrije promoviše tradicionalne katoličke vrijednosti koje su se, kako tvrdi, našle pod pritiskom liberalnog Zapada.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG