Linkovi

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH


European parliament session
European parliament session

Evropski parlament usvojio je u četvrtak 24. juna Izvještaj o Bosni i Hercegovini (BiH) u kojem je pozdravljena posvećenost napretku na putu ka Evropskoj uniji (EU), ali se zahtjeva sprovođenje reformi.

Poslanici u Izvještaju priznaju korake koje je BiH preduzela u rješavanju ključnih aspekata iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU, podsjećajući da je efikasno funkcionisanje nezavisnih i odgovornih demokratskih institucija preduslov za napredak u integracionom procesu, uključujući dobijanje statusa kandidata.

Evropska komisija je u svom Mišljenju (Avis) pred BiH u maju 2019. godine postavila 14 prioritetnih uslova koje mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu. Među prioritetima su i izmjene Izbornog zakona BiH, izmjene Ustava BiH kako bi se provela presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

U usvojenom Izvještaju o BiH ističe se da su reforme u sektorima demokratske funkcionalnosti, vladavine zakona i javne administracije od ključne važnosti, objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Poslanici su pozvali Evropsko vijeće da nastavi sa podrškom evropske perspektive BiH uključujući "slanje pozitivne političke poruke odobrenja statusa kandidata".

BiH je u februaru 2016. podnijela zahtjev za članstvo u EU i još nema status kandidata.

Evropski parlament je u Izvještaju izrazio snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti BiH, uz podsjećanje da put ka članstvu u EU zavisi od održivog mira, stabilnosti i značajnijeg pomirenja koje naglašava demokratski i multikulturološki karakter BiH.

Evropski parlament nije prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini uvrsti “konstitutivnost naroda u BiH”.

Izvještaj je usvojen sa 483 glasa "za", 73 "protiv" i 133 uzdržana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG