Linkovi

BiH: Upozorenja Evrope i međunarodne zajednice entitetu Republika Srpska zbog ultimatuma i neustavnih poteza


Narodna skupština RS (Izvor: NSRS)
Narodna skupština RS (Izvor: NSRS)

Nakon ambasada SAD i Velike Britanije upozorenja za entitet Republika Srpska zbog pritisaka na Ustavni sud BiH stigla su i iz Misije EU i Ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

"Bilo kakav pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neprihvatljiv, njegov integritet kao najviše sudske instance u zemlji treba biti zaštićen, a njegove odluke treba poštovati", poručeno je iz Kancelarije Evropske unije u BiH.

"EU poziva entitetska zakonodavna tijela da bez odlaganja imenuju sudije na upraženjena mjesta u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao njegov nesmetan rad", navodi se u saopštenju Kancelarije EU u BiH objavljenom 23. juna.

Iz Kancelarije EU ističu da je odluka da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU "donesena uz razumijevanje da se preduzimaju konkretni koraci, naročito u pogledu jačanja vladavine prava".

Osvrnuli su se i na nedavno doneseni zakon u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prema kojem ovaj bh. entitet u svom Službenom glasniku neće više objavljivati odluke visokog predstavnika, što je za Kancelariju "neustavno i pravno neutemeljeno".

"Svaki zakon kojim bi se onemogućilo izvršenje odluka Ustavnog suda u Republici Srpskoj bi jednako tako bio neustavan i pravno neutemeljen", upozorili su.

Narodna skupština RS će u ponedjeljak, 26. juna na kolegijumu odlučiti o datumu posebne sjednice na kojoj će biti riječi o Ustavnom sudu BiH, saopšteno je iz ovog zakonodavnog tijela.

Entitetski parlament je 21. juna usvojio set zaključaka kojima, između ostalog, traže usvajanje Zakona o Ustavnom sudu u državnom parlamentu, te da se poslanici iz RS povuku iz tog parlamenta ako do toga ne dođe.

OHR: Odluke NSRS ne oslobađaju RS obaveza

"Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije. Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti.

Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontroliraju njegov rad.

OHR poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima.

Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka.

Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU. Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH," stoji u reagovanju iz Ureda Visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG