Linkovi

EU suspendovala usvajanje trgovinskog sporazuma sa Kinom


EU zaustavila ratifikaciju trgovinskog sporazuma sa Kinom
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

EU zaustavila ratifikaciju trgovinskog sporazuma sa Kinom

Evropski i kineski lideri pozivaju na brzu ratifikaciju trgovinskog sporazuma dogovorenog u decembru, nakon što su tenzije zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u Kini odložile odobravanje sporazuma u parlamentu Evropske unije.

Bilo je potrebno sedam godina da bi se ispregovarao Sveobuhvatni sporazum o ulaganju između EU i Kine (CAI) i konačno je dogovoren 30. decembra 2020. godine, nakon virtuelnog samita lidera EU i Kine. Evropa je rekla da je to najambiciozniji trgovinski ugovor koji je Kina ikad sklopila sa trećom stranom.

Međutim, izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je prošle nedjelje da su zaustavljeni napori da se sporazum ratifikuje u Evropskom parlamentu.

"Mi smo trenutno zaustavili neke napore na podizanju političke svijesti komisije, jer je jasno da je u trenutnoj situaciji, sa sankcijama EU protiv Kine i kineskim kontra sankcijama, uključujući i protiv članova Evropskog parlamenta, atmosfera nije pogodna za ratifikaciju sporazuma", rekao je Dombrovskis agenciji Franse Press 4. maja.

Suspenzija je uslijedila nakon sankcija uvedenih zbog kineskog tretmana ujgurskog stanovništva u provinciji Sinđang.

Sjedinjene Države, zajedno sa nekoliko drugih zapadnih država, opisale su tretman ujgurskog stanovništva kao genocid. Vašington je u martu uveo sankcije nekoliko zvaničnika Pekinga. Zvaničnici su takođe izrazili rezerve u vezi sa trgovinskim sporazumom Kina-EU.

EU je pratila SAD uvevši nekoliko dana kasnije sopstvene mjere, ciljajući četiri kineska zvaničnika povezana sa politikom Pekinga u Sinđijangu.

Kina je uzvratila sankcionisanjem pet poslanika u Evropskom parlamentu - tijela koje ima zadatak da odobri trgovinski sporazum - rekla je Alisia Garsija-Herero, viša saradnica u istraživačkom centru Brugel, koja je za Glas Amerike govorila iz Hong Konga.

"Na kraju krajeva, ratifikacija se dešava u Evropskom parlamentu. Dakle, na neki način cilj sankcija bio je nekako previše uključen u odluku o ratifikaciji", rekla je Garsija-Herero.

Dodala je da tenzije između Kine i Evrope oko Sinđijanga i suzbijanje prodemokratskog pokreta u Hong Kongu znače da ratifikacija trgovinskog sporazuma uskoro izgleda malo vjerovatno. Peking negira bilo kakav progon ujgurskog stanovništva i pozvao je zapadne države da prestanu da se miješaju u ono što naziva "unutrašnjim stvarima" Hong Konga.

Širenje tržišta

Analitičari kažu da bi CAI mogao koristiti njemačkim proizvođačima automobila koji već imaju snažno prisustvo u Kini i koji žele da prošire proizvodnju i prodaju električnih vozila.

Govoreći 5. maja, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da trgovinski sporazum ne treba napustiti.

"Uprkos svim poteškoćama na koje ćemo sigurno naići u ratifikaciji, to je ipak vrlo važna inicijativa koja otvara veću uzajamnost u pristupu našim recipročnim tržištima“, rekla je Merkel novinarima.

Sporazum je trebalo da otvori ogromno kinesko tržište evropskim kompanijama i obezbijedi veću transparentnost. Od početka su mnogi u Evropi sporazum smatrali duboko pogrešnim, rekla je Garsija-Herero.

"Svaki pojedinačni pristup tržišu koji je Evropa dobila, kada pročitate detalje, zapravo nije toliko velik", rekla je.

Garsija-Herero je dodala da je investicioni sporazum ključni dio kineskih planova širenja.

"Evropa je jedna i jedina velika razvijena ekonomska oblast u kojoj Kina još uvijek može da kupuje kompanije", rekla je.

Peking gura Evropu da ratifikuje sporazum.

"Sveobuhvatni sporazum o ulaganju između Kine i EU teži da bude od obostrane koristi, da bude koristan za Kinu, (Evropsku uniju) i svijet“, rekao je novinarima prošlog četvrtka portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. "Kina je spremna da komunicira i sarađuje (sa EU) kako bi promovisala realizaciju sporazuma što je ranije moguće, kako bi postojala korist ljudima sa obje strane i kako bi pozitivno signalizirala međunarodnoj zajednici da Kina podržava održavanje otvorene ekonomije".

U međuvremenu, EU je predstavila odvojene planove za blokiranje stranih kompanija koje su podržane državnim subvencijama, koje bi da kupe evropske firme ili licitiraju u javnim nadmetanjima. Analitičari kažu da bi to uticalo na kineske kompanije koje žele da se prošire u Evropi.

XS
SM
MD
LG