Linkovi

EU: Teorije zavjere na Zapadnom Balkanu prate globalne


Vakcine Sputnjik V stigle u Srbiju, foto Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj
Vakcine Sputnjik V stigle u Srbiju, foto Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Rusija i naročito Kina nastavljaju intenzivno da promovišu svoje državno proizvedene vakcine širom sveta, a takozvana „diplomatija vakcina“ kombinuje se sa dezinformacijama i manipulacijama da bi se potkopalo poverenje u vakcine zapadne proizvodnje i institucije EU, jedan je od zaključaka iz izveštaja Evropske službe za spoljno delovanje (EEAS).

U izvještaju se ističe da su teorije zavjera oko pandemije na Zapadnom Balkanu pratile globalne narative, uključujući i dezinformacije o farmaceutskoj industriji i pojačane su zvaničnim početkom kampanja vakcinacije.

Kako se navodi u izvještaju EEASA, diplomatske službe EU, objavljenom 28. aprila uveče, njegov cilj je da pruži pregled aktuelnih trendova i uvid u aktivnosti dezinformacija povezane sa COVID-19.

Kako se navodi u izvještaju, činjenica da slučajevi COVID-19 nastavljaju da rastu pretvara se u dezinformacije koje napadaju odgovor EU na pandemiju i smatra se neuspjehom demokratija i otvorenih društava.

"Društveni mediji - posebno Facebook i aplikacije za razmjenu poruka - nastavili su da igraju važnu ulogu kao kanali distribucije ovih narativa", navodi se u izvještaju.

U njemu se ističe i da su kineski mediji i zvaničnici široko promovisali nabavku i planiranu proizvodnju kineske vakcine u Srbiji što, kako se ocjenjuje, odražava važnu ulogu te zemlje u promociji kineske diplomatije o vakcinama i ukupnoj pozitivnoj slici na Zapadnom Balkanu.

Srbija je među prvima na Zapadnom Balkanu započela kampanju masovne vakcinacije, a najviše vakcina kupljeno je upravo od Kine, uprkos tome što ona nije odobrena od strane Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lijekove. Najviši državni zvaničnici u Beogradu su takođe najavili da će se uskoro krenuti sa izgradnjom fabrike koja će proizvoditi kinesku vakcinu.

U izvještaju EEAS se takođe napominje i da se ruski Direktni investicioni fond takođe aktivno uključuje, promovišući isporuke Sputnjik V vakcine, kao na primjer u Srbiji, kapitalizujući nedavne odluke nekih vlada u regionu o nabavci ili autorizaciji ruske vakcine.

Srbija je jedna od država Zapadnog Balkana koja aktivno promoviše vakcinaciju ruskom vakcinom koja takođe nema potvrdu najviših svjetskih zdravstvenih institucija. U toj državi je takođe započela i proizvodnja ruske vakcine, koja se odvija na lokalnom Institutu "Torlak".

EEAS je takođe istakla i da su širom regiona Zapadnog Balkana dezinformativni narativi povezani sa sigurnošću vakcina i da su negativni neželjeni efekti, posebno zapadnih vakcina, pojačani i iskrivljeni od strane različitih aktera, uključujući mainstream i tradicionalne medije.

"Poslije toga situacija je dalje katalizovala pad povjerenja u vakcine i imunizaciju stanovništva. Mediji u regionu naklonjeni Kremlju nastavili su da grade pozitivni narativ oko Sputnjika V, iskorišctavajući svaku priliku da diskredituje 'zapadne' vakcine, posebno Biontech/Pfizer i AstraZeneca, kao i postupak odobrenja i interne distribucije EU", dodaje se u izvještaju EEAS.

U izvještaju se upozorava i da je "diplomatija vakcina“ u potpunosti zamijenila „diplomatiju maski", te da i Rusija i Kina koriste medije pod državnom kontrolom, mreže posredničkih medija i društvenih medija, uključujući i zvanične diplomatske naloge na društvenim mrežama, za postizanje ovih ciljeva.

Kako se objašnjava, od početka 2021. godine u bazu podataka EUvsDisinfo, koja prati i registruje slučajeve dezinformacija, dodato je više od 100 novih primjera proruskih dezinformacija o vakcinaciji.

Kao primjer, izvještaj ističe zvanični Twitter nalog Sputnjik V, kojim se, kako se dodaje, pokušava potkopati povjerenje javnosti u Evropsku agenciju za lijekove i baciti sumnja u njene procedure i političku nepristrasnost.

Kada je riječ o Kini, u izvještaju se ističe da ta država nastavlja da promoviše svoju vakcinu kao "globalno javno dobro" ističući dostupnost i stabilno snabdijevanje kineskim vakcinama i predstavljajući ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i takođe za Zapadni Balkan.

U isto vrijeme, dodaje se, kineski državni kanali su prikazivali negativnim zapadni odgovor na pandemiju i oslanjali se na, kako se dodaje, na obmanjujuće narative da bi sijali sumnju u sigurnost zapadnih vakcina i porijeklo virusa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG