Linkovi

Izvor iz njemačke vlade: EU treba da reaguje na Dodikove poteze


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Neimenovani izvor iz njemačke vlade poručio je da bi Evropska unija trebalo da reaguje na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova srpskog naroda.

"Došlo je vrijeme da Evropska unija pokaže lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, koji se zalaže za povlačenje Republike Srpske iz ključnih institucija Bosne, da njegovi potezi imaju cijenu", objavila je agencija Reuters, pozivajući se na izvor iz njemačke izvršne vlasti.

Milorad Dodik, kako ukazuje Reuters, nastoji da poništi reforme ostvarene poslije rata u Bosni i Hercegovini, okončanog Dejtonskim mirovnim sporazumom, i vrati u upotrebu Ustav iz 1995. godine, prema kojem je država imala samo osnovne nadležnosti, dok su ključna ovlaštenja pripadala regionima.

Analena Berbok, nova nemačka ministarica spoljnih poslova, zatražila je u ponedjeljak da se Miloradu Dodiku uvedu sankcije.

"Nastojanja u vezi sa otcjepljenjem su neprihvatljiva, a to znači i za to sam se ovdje zalagala, da se postojeći režim sankcija upotrebi protiv gospodina Dodika", izjavila je Berbok nakon susreta sa šefovima diplomatija EU u Briselu.

Dodiku je američki Sekretarijat za finansije 2017. uveo sankcije. One podrazumijevaju zabranu putovanja u Sjedinjene Države, zamrzavanje imovine u SAD, ali i u svim zemljama koje se pridruže sankcijama.

Lideri EU razgovaraće o stanju na Balkanu na samitu EU u četvrtak.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG