Linkovi

EU duplirala količinu vakcina nabavljenih preko Pfizer-BioNTech


Health care worker Sanna Elkadiri, left, the first Dutch recipient of a COVID vaccine, gets her shot of the Pfizer-BioNTech coronavirus vaccine at a vaccination center in Veghel, Netherlands, Jan. 6, 2021.

Evropska unija (EU) dogovorila je s Pfizerom i BioNTechom nabavu dodatnih 300 miliona doza vakcine protiv COVID-19, čime je udvostručena količina naručenih doza od tih proizvođača i proširen već postojeći ugovor, rekla je u petak 8. januara predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Evropska komisija danas je predložila članicama EU nabavu dodatnih 200 milioba doza vakcine proizvođača Pfizera i BioNTecha, uz mogućnost nabavke još 100 miliona doza", navedeno je u saopštenju iz Evropske komisije.

Takođe je navedeno da će to "omogućiti EU kupovinu do 600 miliona doza vakcine koje se već koristi širom EU".

Von der Leyen je rekla da će 75 miliona dodatnih doza biti isporučeno u drugom tromjesečju ove godine.

EU je sa farmaceutskim kompanijama Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer-BioNTech i CureVac sklopila šest ugovora o vakcinama za do dvije milijarde doza.

Do sada su samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderna odobrena za upotrebu u cijelom bloku, ali regulator EU za lijekove, Evropska medicinska agencija (EMA), 8. januara saopštio je da bi vakcina AstraZenece mogla biti odobrena u EU do kraja januara.

XS
SM
MD
LG