Linkovi

FBiH: Prve vakcine protiv COVID19 za dvadesetak dana


first vaccine in EU - Budapest, December 26.2020
first vaccine in EU - Budapest, December 26.2020

Ministarstvo zdravstva bh entiteta Federacija objavilo je da prve vakcine protiv COVID19 stižu početkom krajem januara ili početkom februara 2021.

"Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz COVAX mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od strane Europske agencije za lijekove.

Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati. U narednom periodu u isporukama se očekuju i cjepiva drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove.

Prioritetna skupina za primanje prvih cjepiva koje stignu u FBiH su zdravstveni djelatnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih cjepiva koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Europskoj uniji." stoji u saopštenju ministarstva zdravstva FBiH od 08/01/2021.

XS
SM
MD
LG