Linkovi

Evropska komisija pozvala BiH da rasporedi izbjeglice i migrante širom zemlje


A migrant stands next to a fence during snowfall at the Lipa camp, outside Bihac, Bosnia. A fresh spate of very cold winter weather on has brought more misery for hundreds of migrants who have been stuck for days in a burnt-out camp.
A migrant stands next to a fence during snowfall at the Lipa camp, outside Bihac, Bosnia. A fresh spate of very cold winter weather on has brought more misery for hundreds of migrants who have been stuck for days in a burnt-out camp.

Evropska komisija je u utorak, 19. januara, upozorila Bosnu i Hercegovinu da svaki dan utiče na međunarodnu reputaciju zemlje, te je pozvala vlasti da smjesti izbeglice i migrante na cijeloj teritoriji BiH.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u obraćanju Eropskom parlamentu, najavila da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu narednog mjeseca te da će obići i privremeni kamp Lipa i razgovarati sa predstavnicima državnih vlasti.

Johansson je pozvala vlasti BiH da pokažu odgovornost u spašavanju ljudskih života.

Svaki dan ovog zastoja nagriza međunarodnu reputaciju Bosne. Znali smo da će Lipa biti zatvorena. Uvijek je bila privremeno rješenje, jer je IOM (Međunarodna organizacija za migracije) jasno signalizirao da Lipa nije izgrađena za zimu”, podsjetila je Johansson.

Ona je ocijenila da je “frustrirajuće postavljanje šatora i privremeno sklonište kada imamo kompletno opremljen objekat u blizini”.

Kao zemlja sa perspektivom pristupanja EU, od BiH očekujemo da pronađe rješenje i distribuira objekte širom zemlje. Neposredni prioritet je spasiti živote i zaustaviti humanitarnu katastrofu”, izjavila je Johanssen.

Komesarka za unutrašnje poslove EU također je navela kako je razgovarala sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom, kao i sa Mustafom Ružnićem premijerom Unsko-sanskog kantona, te da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell razgovarao sa predjsedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pozvali smo ih da rade zajedno na osiguranju skloništa”.

Johansson je također napomenula da je komesar za pomoć Janez Lenarcic najavio 3,5 miliona eura humanitarne pomoći kako bi obezbijedili toplu odjeću, deke, hranu i medicinske potrepštine. Zahvaljujući njihovim aktivnostima, kako kaže, situacija se malo poboljšala.

Ona je podsjetila da je od početka situacije sa izbjeglicama i migrantima 2018. godine, EU odvojila za Bosnu i Hercegovinu oko 89 miliona eura, te je obećala nastavak financijske podrške.

Međutim, od sarajevskih vlasti je zatražila da pokažu da su sposobni da upravljaju migracijama i humanitarnom situacijom.

Svjesna sam da diskusija između lokalnih i nacionalnih vlasti može biti teška. Prioritet je da se spase životi, da se zaustavi da humanitarna kriza postane humanitarna katastrofa. Planiram posjetiti Lipu i bosanske vlasti u februaru. Ključ je u rukama vlasti BiH na svim nivoima. Moraju pokazati političku volju da spasu živote i osiguraju dugoročno rješenje", podvukla je Johansson.

Oko 3.000 migranata boravi van prihvatnih centara i uglavnom se oslanjaju na pomoć bosanskohercegovačkih volontera i lokalnog stanovništva.

U Federaciji BiH, koja broji deset kantona, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante i izbjeglice. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj, a Unsko-sanskom kantonu Borići, Sedra, Miral i Lipa.

Prihvatni centar u bivšoj fabrici Bira u Bihaću je zatvoren u septembru, odakle su migranti izmješteni u privremeni prihvatni centar Lipa kojeg je u decembru zahvatio požar. Usprkos pritiscima EU i međunarodne zajednice da se dozvoli povratak migranata u kamp Bira, vlasti USK su se usprotivile i spriječile povratak.

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti RS-u su odbile i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Evropska unija, uključujući i najviše evropske zvaničnike, u više navrata su od početka zimskog perioda, pozvali vlasti BiH da preduzmu mjere kako bi spriječili humanitarnu katastrofu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG