Linkovi

Eskalacija protesta zbog rata u Gazi: Demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Columbia


Demonstranti razbijaju vrata jedne od zgrada njujorškog Univerziteta Columbia 30.aprila 2024. (Marco Postigo Storel via AP)
Demonstranti razbijaju vrata jedne od zgrada njujorškog Univerziteta Columbia 30.aprila 2024. (Marco Postigo Storel via AP)

Desetine propalestinskih demonstranata zauzelo je zgradu Univerziteta Columbia u utorak, zabarikadiralo ulaze i razvilo palestinsku zastavu - u eskalaciji protesta protiv rata Izraela i Hamasa koji već nedjeljama traju na američkim univerzitetima.

Video snimci na mrežama pokazuju da su demonstranti u kampusu Columbije koji se nalazi na Manhattanu, upali u zgradu Hamilton Hall koja je bila okupirana i za vrijeme antiratnih protesta 1968, kada se protestovalo protiv rata u Vijetnamu.

Grupa demonstranata pod nazivom CU Apartheid Divest, koja poziva Univerzitet Columbia da prekine veze sa kompanijama čiji profit se koristi za "kršenje ljudskih prava Palestinaca od strane Izraela", potvrdila je da je oko ponoći upala u zgradu Hamilton Hall.

Studentska radio stanica WKCR-FM uživo je prenosila upad u zgradu, koji se desio 12 sati nakon što je probijen rok za uklanjanje kampa sa oko 120 šatora, pod prijetnjom suspenzijom.

Predstavnici univerziteta nisu odmah odgovorili na upit za komentar, ali je Javna bezbjednost obavijestila članove univerziteta da, ako mogu, izbjegnu dolazak u kamp u kojem se održavaju protesti.

Na X-u su demonstranti objavili da planiraju da ostanu u zgradi dok se ne ispune tri zahtjeva: da univerzitet prekine investiranje u akcije izraelskih kompanija koje finansiraju rat, da obezbijedi finansijsku transparentnost i amnestira studente.

Na univerzitetima širom SAD oformili su se kampovi studenata koji protestuju zbog rata u Gazi, i to se dešava u trenutku kada se bliže ceremonije diplomiranja.

Na nekim univerzitetima se vode pregovori sa studentima, dok se na drugim studenti sukobljavaju sa policijom. U Texasu, Utah i Virginiji uhapšene su desetine studenata, a širom SAD do sada je uhapšeno skoro hiljadu.

Demonstrati od univerziteta traže da prekinu finansijske veze sa Izraelom i da podrže slobodu govora. Neki jevrejski studenti, međutim, tvrde da su protesti antisemitski i da se zbog njih plaše da dolaze u kampuse.

Na Columbiji se pojavilo i nekoliko kontra-demonstranata sa izraelskim zastavama, koji su nosili transparente sa porukom "Gdje su parole protiv Hamasa?".

Zbog načina na koji je Columbia reagovala na proteste, dolaska policije i hapšenja studenata, uložene su i žalbe.

Sa jedne strane, jevrejski studenti tvrde da je univerzitet prekršio ugovor time što im ne osigurava bezbjedno okruženje za učenje i traže da im se to obezbijedi.

Organizacije koje zastupaju pro-palestinske studente apeluju na Sekretarijat za obrazovanje da pokrene istragu o tretmanu studenata u skladu sa Aktom o građanskim pravima iz 1964.

Neki univerziteti postigli su dogovore sa studentima: Northwestern je dozvolio mirne proteste do 1. juna, a zauzvrat su demonstranti uklonili sve šatore, i ogradili prostore za proteste samo za studente i zaposlene na fakultetu.

Na Univerzitetu Južne Kalifornije i dalje traju pregovori. Na Harvardu, Yaleu, Univerzitetu Pennsylvanije je i dalje tenzično.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG