Linkovi

Studentski protesti protiv rata u Gazi postaju novo političko žarište u SAD-u


Protesti na Univerzitetu Columbia, 29. aprila 2024.
Protesti na Univerzitetu Columbia, 29. aprila 2024.

Proteste protiv rata u Gazi na nekoliko univerzitetskih kampusa u SAD-u republikanci koriste da kritikuju predsjednika Joea Bidena, što im omogućuje da postižu političke poene na predsjedniku, čak i dok on istrajava u izraelskoj politici s kojom čini se da se većina Republikanske stranke slaže.

Neposredno nakon 7. oktobra, kada su Hamasovi naoružani napadači iz pojasa Gaze upali u Izrael, ubivši više od 1.200 Izraelaca i uzevši još stotine talaca, Biden je izrazio snažnu solidarnost s Izraelom, obećavajući nepokolebljivu podršku SAD-a dok je zemlja preduzimala korake za odbranu sama.

U mjesecima koji su uslijedili, uprkos izražavanju određenih rezervi, Biden je nastavio izražavati podršku Izraelu, iako je vojni odgovor na napad Hamasa ubio više od 34.000 Palestinaca, veliki dio njih žena i djece, a čitava naselja pretvorila u ruševine i ograničila humanitarnu pomoć do te mjere da dovode do gladi.

U Washingtonu su tu podršku u velikoj mjeri odražavali članovi Kongresa. Uprkos određenom otporu članova obje stranke, velika dvostranačka većina poslanika glasala je 20. aprila za novi paket pomoći za Izrael.

Rast protesta

Kako se pokolj u Gazi povećava, tako raste i gnjev među mnogima u SAD-u koji smatraju da je odgovor Izraela nesrazmjeran. U više slučajeva, taj bijes je doveo do javnih protesta, od kojih su mnogi bili fokusirani na univerzitetske kampuse.

Ton i cilj demonstranata su se značajno razlikovali, ponekad unutar istog mjesta protesta. Među učesnicima su članovi jevrejskih organizacija kampusa koji podržavaju Izrael, ali su zabrinuti zbog tretmana Palestinaca u Gazi.

U brojnim slučajevima, međutim, protesti su uključivali oštru antisemitsku retoriku i pozive na eliminaciju države Izrael. Drugi su izrazili podršku Hamasu, organizaciji koja je javno pozivala na ubijanje jevrejskog naroda.

Upravo su ovi demonstranti izazvali bijes republikanaca u Washingtonu, a neki republikanski zakonodavci pokušavaju izvući specifične veze između političke ljevice i najopasnijih antisemitskih demonstranata.

Strogo konzervativni zastupnici poput senatora Toma Cottona i Josha Hawleyja su implicirali da je Biden blag prema demonstrantima jer dijeli neke od njihovih političkih sklonosti i zahtijevali su da Biden pozove Nacionalnu gardu da ih rastjera.

„Biden je lancima vezan za svoju pro-Hamasovu bazu koju su preplavili isti džihadisti koji prijete nasiljem u fakultetskim kampusima”, napisao je Hawley na X-u, ranije poznatom kao Twitter. „Pošaljite Nacionalnu gardu da zaštiti jevrejske studente.”

U sve većem broju slučajeva, adminsitracija univerziteta poziva organe za provođenje zakona da rastjeraju, a ponekad i uhapse demonstrante. Ovo je naišlo na različite rezultate.

Na Univerzitetu Columbia, jednom od prvih koji su pozvali policiju, hapšenja studenata naišla su na dodatne proteste, a protestni kamp koji je policija pretresla odmah je reprodukovan.

Prošle sedmice, predstavnica Elise Stefanik, glasna kritičarka Bidenove administracije, zahtijevala je da ministar obrazovanja Miguel Cardona preduzme mjere za ukidanje vize svim stranim studentima koje su njihovi univerziteti suspendovali zbog antisemitskih izjava.

U postu na platformi društvenih medija X prošle sedmice, Cardona je rekao da je njegovo odjeljenje usred istrage o protestima u Columbiji, dodajući: „Svi obrazovni lideri moraju se odlučno suprotstaviti mržnji, antisemitizmu, antiarapskim i antimuslimanskim osjećajima.”

Bivši predsjednik Donald Trump, vjerovatni republikanski predsjednički kandidat, također je iskoristio proteste da udari svog rivala. Na svojoj platformi na društvenim mrežama Truth Social, on je objavio: "ZAUSTAVITE PROTESTE SADA!".

Bivši predsjednik je potom okrivio svog nasljednika za napad 7. oktobra, tvrdeći da do napada ne bi došlo da je on bio predsjednik, a da nije objasnio kako.

Balansiranje demokrata

Za mnoge demokrate, cilj je posljednjih dana bio uspostaviti ravnotežu između odbrane prava Amerikanaca da organiziraju javne proteste i osuđivanja retorike mržnje koja dolazi od pojedinih demonstranata.

I sam Biden, iako je i dalje davao podršku Izraelu, priznao je da je vojni odgovor u Gazi ponekad bio pretjeran. Međutim, on je također osudio neke od jezika koji koriste antiizraelski demonstranti.

„Čak i posljednjih dana vidjeli smo uznemiravanje i pozive na nasilje nad Jevrejima’, rekao je predsjednik u izjavi koju je Bijela kuća objavila prošle sedmice. „Ovaj eklatantni antisemitizam je za osudu i opasan je – i njemu apsolutno nije mjesto u fakultetskim kampusima, niti bilo gdje u našoj zemlji.”

„Svi bismo trebali govoriti kada protest pređe granicu, kada postane nasilan ili kada postoji govor mržnje”, rekao je demokratski senator Chris Murphy u nedjeljnom pojavljivanju na Fox Newsu.

“Ali 95 posto mladih ljudi koji su u ovim kampusima je tamo jer vjeruju da se u Izraelu čini fundamentalna nepravda”, rekao je Murphy, koji je glasao za pomoć Izraelu. „Trebalo bi da zaštitimo njihovo pravo na mirne proteste, a znate, mi također imamo historiju prekonoćnih, višednevnih protesta u ovoj zemlji. Mislim da nema ništa loše u zaštiti sposobnosti mirnih protesta da traju duže od nekoliko sati.”

XS
SM
MD
LG