Linkovi

Escobar za Glas Amerike: Lideri poput Dodika siju razdor, kradući resurse od naroda BiH


Američki dolari
Američki dolari

Nakon objelodanjivanja novih sankcija američkog Minstarstva finansija i State Departmenta ciljanih na BH državljane za Glas Amerike su o njihovom značaju komentirali zamjenik pomoćnika državnog sekretara i posebni predstavnik za zapadni Balkan Gabriel Escobar i savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru Paul Massaro.

Sadržaji Glasa Amerike su besplatni za objavljivanje u drugim medijima isključivo uz navođenje izvora i url link na orginalni sadržaj na našoj stranici.

Gabriel Escobar za vrijeme saslušanja pred Kongresom
Gabriel Escobar za vrijeme saslušanja pred Kongresom

"Proteklih nekoliko mjeseci bio sam izuzetno fokusiran na situaciju u Bosni i Hercegovini, a tijekom svojih brojnih putovanja u Sarajevo i razgovora s političkim čelnicima – krajnje sam jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države poduzeti mjere protiv korumpiranih aktera koji koriste svoje službene urede za ostvarivanje osobnih probitaka.

Lideri poput gospodina Dodika koriste politiku identiteta kako bi pridobili naklonost svojim biračima i namjerno siju razdor, a sve to kradući resurse od naroda Bosne i Hercegovine", komentirao je za Glas Amerike Gabriel Escobar.

"Njegovi postupci štete građanima entiteta Republika Srpska i Bosni i Hercegovini u cjelini, a njegove riječi održavaju etničke podjele u regiji. Današnja označavanje od strane OFAC-a Dodika i Alternativne televizije i od State Departmenta Milana Tegeltije i Mirsada Kukića pokazuju kontinuiranu predanost koju Sjedinjene Države imaju prema ljudima i budućnosti BiH", dodaje Escobar.

Kao rezultat odluke američkog ministarstva finasija koja se odnosi na Milorada Dodika i Alternativnu Televiziju, sva imovina i interesi u imovini sankcioniranih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u - Odjel za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Assets Control) putem kojeg se sprovode sankcije Ministarstva.

"Ovo je važan korak. Kada sam posjetio Bosnu i Hercegovinu u novembru, jasno sam rekao da će se Sjedinjene Američke Države suprotstaviti korumpiranim akterima. Ljudi iz Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje", objavio je na Twitteru savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet.

"Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjene.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe", navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Paul Massaro
Paul Massaro

Sankcije su veoma važne u borbi protiv korupcije. Moć američkog dolara je takva da je financijski sistem Sjedinjenih Država u središtu svih korumpiranih mreža, tako da je blokiranje pristupa tom sistemu korumpiranim akterima ključno”, izjavio je za Glas Amerike Paul Massaro, savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru.

U ranijem intervjuu za Glas Amerike nekadašnji šef OFAC odjela Ministarstva finansija SAD John Smith pojasnio je značaj američkih sankcija u okršaju sa globalnom korupcijom.

"Sjedinjene Države, zbog ekonomskog utjecaja i važnosti dolara, imaju

John Smith, ex Head of OFAC
John Smith, ex Head of OFAC

ogromnu ulogu u provođenju sankcija širom svijeta. Tako će, na primjer, većina globalnih banaka primijeniti američku listu sankcionisanih, iako nisu zakonski obavezne na to, zbog njihovog ogromnog korištenja američkog dolara u međunarodnim transakcijama. Stoga, SAD imaju ogromnu ulogu jer globalne kompanije i banke strahuju od američkog režima ekonomskih sankcija. Ako ga prekrše, to će ih skupo koštati." objasnio je Smith.

Paul Massaro savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru je dodao da su sankcije Dodiku dobrodošle, iako je on već bio pod američkim sankcijama, te da je, po svemu sudeći, moguće u budućnosti očekivati i dodatno širenje liste, inače bi ove sada izrečene bile razočaravajuće.

XS
SM
MD
LG