Linkovi

Escobar u BiH: Susret sa zapovjednicima EUFOR-a i NATO-a


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabriel Escobar nalazi se u Bosni i Hercegovini. Radi se o nenajavljenoj posjeti koja dolazi dan nakon što je američka vlada pod sankcije stavila dva visoka entitetska funkcionera iz stranaka SNSD i HDZ BiH.

Detalji i razlozi Escobarovog boravka u BiH nisu objelodanjeni.

Prema objavi na zvaničnom twitter nalogu Ambasade SAD u BiH Escobar se u utorak sastao sa predvodnicima lokalne politike u Sarajevu.

"Fokus na zdravorazumske reforme važniji je nego ikad.", stoji u objavi američke ambasade u kojoj su označene stranke Narod i pravda, Naša stranka i SDP BiH.

Saša Magazinović, iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kazao je nakon sastanka da o detaljima jednog dijela sastanka ne može govoriti u javnosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Što se tiče drugog dijela sastanka, naglasio bih temu podrške za one koji se bore protiv korupcije, posebno one institucionalne. Kao vrlo pozitivan primjer je navedeno ono što radi Vlada Kantona Sarajevo”, kazao je Magazinović.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, kazao je da su s Escobarom razgovarali o sankcijama onima koji blokiraju procese, koji imaju secesionističke namjere, ali i ka onima koji su prepoznati kao lideri korupcije u BiH.

“Laska nam kada neko u moru problema prepozna ono što mi radimo u Kantonu Sarajevo”, kazao je Konaković.

Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je da su "ključne poruke koje su Sjedinjene Američke Države upravo nama poslale jeste da se raduju novoj generaciji političara koji će ovu zemlju povesti naprijed".

Sastanak sa EUFOR-om i NATO-om

U popodnevnim satima, Escobar se, kako objavljuje ambasada SAD susreo sa zapovjednicima misije EUFOR-a i NATO saveza u BiH.

"Izvrstan susret sa zapovjednicima EUFOR-a i NATO-a. Razgovarali smo o važnosti doprinosa EUFOR-a sigurnom i sigurnom okruženju i vitalnoj suradnji između NATO stožera u Sarajevu i EUFOR-a." stoji u opisu objave.

XS
SM
MD
LG