Linkovi

Erdogan: Turska ofanziva u Siriji može da počne bilo kad


Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan izjavio je danas da bi turska ofanziva na sjeveru Sirije mogla da počne u bilo kojem trenutku nakon što su američke vlasti saopštile da se neće usprotiviti takvoj operaciji protiv kurdskih snaga, javlja AFP.

"Postoji rečenica koju stalno ponavljamo: možemo da uđemo (u Siriju) bilo kada tokom noći bez upozorenja. Za nas apsolutno nema govora da i dalje tolerišemo prijetnje tih terorističkih grupa", rekao je Erdogan novinarima.

Prethodno je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu rekao da je Turska "riješena da očisti" sjever Sirije od "terorista" koji ugrožavaju bezbjednost njegove zemlje.

"Mi smo od početka rata u Siriji podržavali teritorijalni integritet Sirije i tako ćemo nastaviti. Ali smo riješeni da štitimo svoju bezbjednost čišćenjem tog područja od terorista", rekao je Cavousoglu.

Američki vojnici počeli su danas da se povlače iz dijelova Sirije duž granice sa Turskom, javile su sirijske kurdske snage koje Amerikanci podržavaju.

To povlačenje uslijedilo je poslije najave Bijele kuće da će američke snage u sjeveroistočnoj Siriji da se sklone i otvore put za očekivanu tursku ofanzivu na taj dio Sirije.

Amerikanci time u suštini napuštaju kurdske borce koji su se borili uz američke snage više godina da poraze Islamsku državu.

UN su danas reagovale navodeći da se "spremaju za najgore" na sjeveru Sirije. "Ne znamo šta će se desiti. Spremamo se za najgore", rekao je neimenovani portparol UN u Ženevi.

Od 2016. godine, u turskim vojnim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grančica u sjeverozapadnoj Siriji, oslobođen je region od kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), Radničke partije Kurdistana (PKK) i Daeshe ("Islamska država"), što je omogućilo Sirijcima koji su pobjegli pred nasiljem da se vrate domovima.

Turska je dugo vremena osuđivala prijetnje od militanata istočno od Eufrata u severnoj Siriji, obećavajući vojnu akciju na sprječavanju "terorističkog koridora" u toj regiji.

U svojoj kampanji protiv turske države dužoj od 30 godina, PKK - koju su proglasile terorističkom organizacijom Turska, SAD i EU - odgovorna je za pogibije oko 40.000 ljudi, među kojima su žene i djeca. YPK je sirijski ogranak militantne organizacije PKK.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG