Linkovi

Erdogan protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH


Erdogan tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 6. septembar 2022.
Erdogan tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 6. septembar 2022.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posjete BiH je rekao kako se o Izbornom zakonu BiH trebaju dogovoriti političari u BiH.

Erdogan je ovaj odgovor dao nakon novinarskog pitanja da li podržava moguće nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i da li će ovo pitanje biti tema tokom posjete Hrvatskoj.

Turski predsjednik je rekao da u vezi toga ne treba intervenisati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, smatrajući da je to protivno demokratskim principima.

„Imamo period koji je kraći od mjesec dana. I u ovom periodu bilo kakva intervencija visokog predstavnika je intervencija demokratskom procesu u BiH”, kazao je Erdogan.

Za razliku od Erdogana, Sjedinjene Države podržavaju bilo koju odluku koju donese visoki predstavnik po pitanju Izbornog zakona u BiH, saopćio je ranije State Department.

Turski predsjednik u posjetu BiH dolazi na početku predizborne kampanje i mogućnosti da Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

Opći izbori u BiH se održavaju u oktboru. Krajem jula, visoki predstavnik je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH, dok je političarima dao vremena da pokušaju postići dogovor o suštinskim izmjenama.

Po dolasku u BiH, Erdogan se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, rekavši da su razgovarali o poboljšanju odnosa između Turske i BiH, te da su postigli dogovor da građani BiH u Tursku mogu putovati sa ličnom kartom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao kako je uloga Turske „vrlo stabilizirajuća na području Zapadnog Balkana”.

„I kada smo mi unutar BiH u pitanju, Republika Turska i predsjednik Erdogan vodi jednu uravnoteženu politiku i imaju dobre odnose sa svima nama u BiH, bez obzira kom narodu pripadamo, iz kojeg dijela BiH dolazimo”, rekao je Džaferović.

Milorad Dodik, koji je poželio Erdoganu sve najbolje, kaže da je zadovoljan turskom politikom prema BiH.

„Nikada mi u Predsjedništvu nismo imali toliki stepen saglasnosti u razgovoru sa nekim kao što pokazuje, evo, kada je u pitanju predsjednik Erdogan. Kada nam neko dolazi sa Zapada, u najmanju ruku, nas trojica smo posvađani”, rekao je Dodik, koji se nalazi pod američkim sankcijama.

Ipak, tokom konferencije za novinare, Dodik i član Predsjedništva BiH Željko Komšić iznijeli su suprotne stavove u vezi Schmidta, za kojeg je Dodik rekao ga treba protjerati iz zemlje.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je odgovorio da „sve ovo što je Dodik rekao zapravo prilog tezi da je Dejtonski mirovni sporazum prevaziđena kategorija i da ga treba mijenjati i da BiH treba drugačiji ustav”.

Komšić je pozvao visokog predstavnika da „dobro razmisli” o posljedicama koje njegove odluke mogu izazvati, dok je Džaferović rekao kako se protivi nametanjem suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH.

Nakon BiH, Erdogan će posjetiti Hrvatsku i Srbiju.

XS
SM
MD
LG