Linkovi

Erdogan prihvatio Putinov plan da Turska postane čvorište za gas


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan potpisao je plan ruskog predsjednika Vladimira Putina da Tursku pretvori u rusko čvorište prirodnog gasa.

Erdogan je, obraćajući se svojim poslanicima u parlamentu, rekao da je Turska obezbijedila vitalnu priliku time što je pristala na Putinov plan.

"Evropske zemlje trenutno traže gdje da nabave prirodni gas", rekao je on. "Hvala Bogu, Turska nema takav problem. Nadamo se da ćemo uskoro postati čvorište za prirodni gas."

Putin je prošle nedjelje rekao da će gas biti preusmjeren kroz Tursku iz gasovoda Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog mjeseca.

Rusija već isporučuje gas turskog gasovoda Turski tok ispod Crnog mora, ali Kremlj je priznao da gasovod ima ograničen dodatni kapacitet.

Do trenutka kada budu stvoreni novi kapaciteti, rekao je profesor međunarodnih odnosa Senem Aydin-Duzgit sa istanbulskog univerziteta Sabanci, Evropa će vjerovatno imati osigurane alternativne zalihe.

"Mislim, ko će kupiti tu energiju", upitao je. "Mislim, realno govoreći, ako Evropljani odbiju da kupe taj gas, ko će ga kupiti? Pa kome će Turska biti centar? Je li tako? Ko će biti odredište tog gasa? To je ono u šta jednostavno nisam uvjeren."

Putinov prijedlog za čvorište dolazi u trenutku kada Ankara nastoji da se pozicionira kao alternativa ruskoj energiji za Evropu, kako je u srijedu podvukao portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Kalin je rekao: "Ponuda Putina je veoma važna. Ali ako Evropa traži alternative od ruskog gasa, postoje dva mjesta na kojima to može da pronađe: kroz gasovod iz Azerbejdžana koji prolazi kroz Tursku, i mogući iranski gas u budućnosti, ponovo koristeći turske gasovode".

Činilo se da je Putin iznenadio Ankaru svojim planom o gasnom čvorištu. Prijedlog je uslijedio pošto se Turska suočila sa sve većim nadzorom svojih zapadnih saveznika zbog odbijanja da primijeni sankcije Rusiji. Washington i Evropska unija upozorili su da bi Turska mogla da se suoči sa sekundarnim sankcijama ako prekrši svoje mjere protiv Rusije.

Ankara negira da čini bilo šta nedozvoljeno, ali Putinovi prijedlozi za gas dolaze pošto je strpljenje Zapada možda na izmaku, upozorila je Maria Shangina, specijalista za međunarodne sankcije u Međunarodnom institutu za strateške studije.

"Što više Turska eksploatiše ovaj prostor između legalnih i ilegalnih aktivnosti sa Rusijom, mislim da bi to mogao da bude odlučujuća tačka za Zapad da uvede sankcije", rekla je ona.

Međutim, neki analitičari ističu da će Erdogan pokušati da izađe u susret Putinu, s obzirom na to da pokušava da pregovara o smanjenju cijene ruskog gasa i odlaganju plaćanja do predsjedničkih izbora u Turskoj sljedeće godine. Erdogan nastoji da smanji skoro trocifrenu inflaciju, jer većina istraživanja javnog mnjenja ukazuje na njegov izborni poraz.

XS
SM
MD
LG