Linkovi

Erdogan i Putin dogovorili povlačenje kurdskih boraca i zajedničke patrole


Predsjednici Turske i Sirije rukuju se na konferenciji za novinare poslije razgovora u Sočiju, u Rusiji, 22. oktobar 2019.
Predsjednici Turske i Sirije rukuju se na konferenciji za novinare poslije razgovora u Sočiju, u Rusiji, 22. oktobar 2019.

Predjsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Receš Tayyip Erdogan, postigli su dogovor o zajedničkim patrolama duž gotovo cijele granice u sjeveroistočnoj Siriji posijle povlačenja kurdskih snaga.

Tim dogovorom bi se učvrstila pozicija dvije zemlje u Siriji, i ispunio vakuum, ostavljen poslije odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke snage.

Prema dogovoru, Turska bi zadržala kontrolu nad područjima koja je preuzela u ofanzivi pokrenutoj ranije ovog mjeseca, dok bi ruske i sirijske snage kontrolisale ostatak granice.

Putin i Erdogan su poslije šest sati razgovora takođe dogovorili zajedničke patrole duž 10 kilometara granice.

Kurdski borci, prema sporazumu, imaju 150 sati, počev od srijede u podne, da napuste sva preostala područja duž granice Turske i Sirije, duge 440 kilometara i da se povuku iz gradova Manbidž i Tel Rifat. Kurdski borci, kako je saopšteno, povući će se 30 kilometara od pograničnog područja,

Kurdske snage prethodno su saopštile da su se u potpunosti povukle iz pojasa duž granice sa Sirijom, kao što je bilo predviđeno dogovorom SAD i Turske o petodnevnom prekidu vatre koji ističe u 10 uveče po lokalnom vremenu.

Kurdski borci u sjevernoj Siriji
Kurdski borci u sjevernoj Siriji

Kurdski zvaničnik rekao je da su borci napustili pogranično područje, dok je neimenovani visoki američki zvaničnik naveo da je komandant Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode Kurdi, rekao potpredsjedniku SAD Mikeu Penceu da su se svi kurdski borci povukli.

Američki zvaničnik je dodao da SAD rade sa Turskom na tome da se turska vojna ofanziva trajno zaustavi.

Turski predsjednik prethodno je rekao da se stotine kurdskih boraca i dalje nalaze blizu sirijske sjeveroistočne granice i da bi Turska mogla da nastavi ofanzivu u tom području, kada istekne pekid vatre.

Ankara je poručila da kurdske snage, koje smatra teroristima zbog veza sa kurdskim ekstremistima u jugoistočnoj Turskoj, moraju da napuste "bezbjednu zonu", koju Turska želi da uspostavi u Siriji.

"Povlačenje se nastavlja. Već se povuklo 700 do 800 boraca, a ostatak, 1.200 do 1.300 se povlači. Svi moraju da odu, proces se neće okončati dok to ne urade", rekao je Erdogan uoči odlaska u Rusiju.

Turska je počela vojnu operaciju protiv Kurda u sjevernoj Siriji prije gotovo dvije nedelje poslije odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke vojnike iz tog područja.

Američko povlačenje kritikovali su članovi Kongresa, među kojima i pojedini republikanci, kao izdaju kurdskih saveznika koji su pomagali Sjedinjenim Državama u borbi protiv Islamske države.

Trump je u ponedeljak rekao da se prekid vatre poštuje, uprkos manjim okršajima, i da bi možda mogao da bude produžen poslije utorka. Međutim, Erdogan je rekao da bi borbe mogle da se nastave.

"Ako se ne ispune obećanja koja nam je dala Amerika, nastavićemo operaciju, ovog puta sa većom odlučnošću", upozorio je turski lider.

"Bezbjedna zona"

Turska je saopštila da želi da uspostavi "bezbjednu zonu" duž 440 kilometara duge granice sa sjeveroistočnom Sirijom, ali su meta ofanzive do sada bila dva pogranična grada u središtu tog pojasa, Ras al Ajn i Tel Abjad, koji su 120 kilometara udaljeni jedan od drugog.

Sirijske i ruske snage već su ušle u dva pogranična grada Manbidž i Kobani, koji se nalaze unutar planirane "bezbjedne zone", ali zapadno od turskih vojnih operacija.

Turski tenkovi blizu sirijskog grada Manbidža
Turski tenkovi blizu sirijskog grada Manbidža

Erdogan je rekao da bi prihvatio da sirijske snage budu u tom području, dok god nema kurdskih boraca.

Prema podacima sirijske Opservatorije za ljudska prava, u turskoj ofanzivi je poginulo 120 civila, dok je oko 300 hiljada raseljeno.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG