Linkovi

Erdogan: Hamas je pokret otpora, a ne teroristička grupa


Erdogan
Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da se više od 1.000 pripadnika militantne palestinske grupe Hamas liječi u bolnicama širom Turske, dok je ponovio svoj stav da je to "pokret otpora".

Turski zvaničnik je kasnije rekao da je Erdogan "pogriješio" i da je mislio da se stanovnici Gaze općenito tretiraju u Turskoj.

"Ako Hamas nazovete 'terorističkom organizacijom', to bi nas rastužilo", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom u Ankari nakon što je Micotakis Hamas nazvao takvim.

"Ne smatramo Hamas terorističkom organizacijom... Više od 1.000 pripadnika Hamasa nalazi se na liječenju u bolnicama širom naše zemlje", rekao je Erdogan.

Turski zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, kasnije je rekao da je Erdogan uopće mislio da govori o Palestincima iz Gaze pod upravom Hamasa, a ne o članovima Hamasa.

"Predsjednik Erdogan je pogriješio, mislio je da je 1.000 stanovnika Gaze na liječenju, a ne pripadnika Hamasa", rekao je turski zvaničnik.

Reuters nije mogao odmah utvrditi porijeklo onih koji se liječe u Turskoj, ali je u novembru Ankara saopštila da evakuira desetine ranjenih ili bolesnih stanovnika Gaze, uglavnom pacijenata oboljelih od raka, i njihovih pratilaca nakon izraelske ofanzive u
Gaza.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG