Linkovi

Bijela kuća: Odbacujemo tezu da se u Gazi čini genocid


Palestinci na ulicama Rafaha u Pojasu Gaze, 7. maja 2024. (Foto: AFP)
Palestinci na ulicama Rafaha u Pojasu Gaze, 7. maja 2024. (Foto: AFP)

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je u ponedjeljak da administracija predsjednika Joea Bidena ne vidi izraelska ubistva Palestinaca u Gazi u ratu protiv Hamasa kao genocid.

U razgovoru sa novinarima u Bijeloj kući, Sullivan je izjavio da SAD žele da Hamas bude poražen, da su Palestinci zatečeni usred rata "u paklu", te da bi velika izraelska vojna operacija u Rafahu bila greška.

"Ne vjerujemo da je to što se događa u Gazi genocid. Odlučno i zvanično odbacujemo tu tezu", rekao je Sullivan.

Predsjednik Biden, koji se ove godine takmiči za drugi mandat, suočava se sa snažnim kritikama svojih sopstvenih pristalica zbog podrške Izraelu, a neki od tih kritičara optužuju Izrael da čini genocid.

Više od 35.000 Palestinaca u Gazi je stradalo, prema procjenama Ministarstva zdravlja u Gazi, koje kontroliše Hamas.

Ponavljajući Bidenov komentar iznijet u subotu, Sullivan je rekao da bi u Gazi već sada vladao prekid vatre kada bi Hamas oslobodio taoce.

Svijet treba da poziva Hamas da se vrati pregovaračkom stolu i prihvati sporazum, dodao je američki zvaničnik.

SAD užurbano rade na dogovoru o prekidu vatre i puštanja talaca, rekao je američki zvaničnik, ali nije mogao da predvidi da li će i kada dogovor biti postignut.

Izraelske snage sve dublje prodiru u grad Rafah, na jugu Pojasa Gaze, dok SAD izražavaju protivljenje toj operaciji.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Egipta u ponedjeljak izjavio da SAD ne podržavaju veću operaciju u Rafahu i istakao potrebu da se zaštite civili.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG