Linkovi

Entitet Federacija BiH: Nova Vlada nakon 8 godina


Parlament FBiH
Parlament FBiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH potvrdio je imenovanje novog saziva Vlade Federacije BiH, na vanrednoj sjednici u Sarajevu u petak, 28. aprila.

Za imenovanje novih entitetskih ministara i predsjednika Vlade glasao je 51 zastupnik, sedam je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zasjedanje su prethodno napustili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte, opozicijskih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Zaustaviti odlaske iz BiH"

Planove buduće vlade zastupnicima je predstavio Nermin Nikšić (SDP), kandidat za entitetskog premijera, koji je istaknuo da je suočavanje s rastućom inflacijom jedan od ključnih izazova.

Nikšić je istaknuo da se ekonomija BiH sporije i teže oporavlja od pandemijske krize te je dodatno pogođena situacijom zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Federacija treba biti bolja sa svakom novom Vladom. Vjerujem da ćemo postati primjer dobre političke praske", kazao je najavljujući, među ostalim, programe stimulacije za izvoznike, olakšice za registraciju novih firmi, te privlačenje stranih investitora.

Nikšić je, također, naveo da će Vlada raditi na osiguravanju kvalitetnijeg zdravstva, uvođenju kategorije socijalnih penzija, te jačanju institucija za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Jedan od zadatak će biti i zaustavljanje odlazaka iz BiH koju je, kako je kazao, u proteklih osam godina, "napustilo 500.000 ljudi".

"Cilj mjera je povratak građana koji su napustili BiH u migracijskom valu u poslijeratnom periodu. Ljudi su se raselili i izgubili nadu. Moramo pokazati da možemo biti bolji", naglasio je.

Potvrđivanje imenovanja novog saziva Vlade Federacije BiH jedina je tačka dnevnog reda vanredne sjednice Zastupničkog doma. Dnevni red je podržao 51 zastupnik, 39 ih je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Zastupnički dom ima 98 članova, a za potvrđivanje novog saziva Vlade potrebna je podrška od najmanje 50 zastupnika.

Entitetska vlada ima predsjednika i 16 ministara, a predsjednica Federacije Lidija Bradara je, sukladno ustavnim odredbama, dostavila Zastupničkom domu odluku sa imenima budućih članova.

Novi saziv Vlade Federacije BiH

Za predsjednika Vlade Federacije BiH imenovan je Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH. Toni Kraljević iz HDZ-a BiH je za ministar financija koji je i zamjenik predsjednika entitetske Vlade.

Vojin Mijatović iz SDP-a BiH je za ministar razvoja, poduzetništva i obrta, i drugi zamjenik entitetskog premijera.

Ministar pravde je Vedran Škobić iz HDZ-a BiH.

Nediljko Rimac, član HDZ-a 1990, je ministar zdravstva.

Sanja Vlaisavljević, kandidatkinja HDZ-a BiH, je ministrica kulture i sporta. Članica HDZ-a BiH Andrijana Katić, je ministrica prometa i komunikacija.

Željko Nedić, iz HDZ-a BiH, je ministar prostornog uređenja. Ramo Isak je ministar unutrašnjih poslova.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar iz SDP-a BiH. Jasna Duraković, također iz SDP-a BiH, je ministrica obrazovanja i nauke.

Vedran Lakić, kadar SDP-a BiH, je na čelnoj poziciji u Ministarstvo energije, rudarstva i industrije. Za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata izabran je Nedžad Lokmić, iz SDP-a BiH.

Poziciju ministra trgovine preuzima Amir Hasičević, član Naše stranke. Za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izabran je Kemal Hrnjić, član stranke Narod i pravda.

Za ministra rada i socijalne politike izabran je Adnan Delić, iz stranke Narod i pravda.Nasiha Pozder, iz Naše stranke, kandidatkinja je ministrica okoliša i turizma.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG