Linkovi

Demokrate u Kongresu pokreću nove istrage o Trumpu


Predsjedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Jerrold Nadler (arhiva)
Predsjedavajući Odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu Jerrold Nadler (arhiva)

Vodeći članovi Kongresa iz Demokratske stranke najavili su u nedjelju da će intenzivirati istrage predsjednika Donalda Trumpa i njegovih mogućih veza sa Rusijom tokom predsjedničkih izbora 2016. godine.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Jerrold Nadler rekao je televiziji "ABC" da će odbor u ponedeljak zatražiti dokumenta od 60 osoba "da bi počeo istrage i američkom narodu predstavio slučaj ometanja pravde, korupcije i zloupotrebe položaja".

Nadler je rekao da će zahtjevi biti upućeni zvaničnicima Bijele kuće i Sekretarijata za pravosuđe, Trumpovom najstarijem sinu Donaldu Trumpu mlađem i Alenu Vajselbergu, finansijskom direktoru Trumpove organizacije, predsjednikove globalne poslovne imperije.

Nadler je istakao da vjeruje da je predsjednik ometao sprovođenje pravde tokom dvije godine predsjedničkog mandata i da je njegov bivši advokat Michael Cohen javno svjedočio u Kongresu prošle nedjelje da je Trump direktno bio umiješan u niz krivičnih dela, i tokom predizborne kampanje i za vrijeme obavljanja položaja predsednika.

Bivši Trampov advokat Majkl Koen svedoči u Kongresu
Bivši Trampov advokat Majkl Koen svedoči u Kongresu

"Još nemamo činjenice, ali ćemo započeti odgovarajuće istrage", rekao je predsjedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma.

Cohen, koji je Trumpa nazvao rasistom i prevarantom, na pretresu pred Odborom za nadzor u Predstavničkom domu pokazao je dva čeka od po 35 hiljada dolara - jedan koji je potpisao Trump, a drugi njegov sin i Vejselberg - kojima mu je djelimično vraćen novac koji je prije izbora 2016. godine isplatio porno zvezdi Stormi Danijels da u javnosti ne govori o navodnoj aferi sa Trumpom.

Vodeći demokrata u senatskom Odboru za obavještajne poslove Mark Vorner rekao je da se poslije Koenovog svjedočenja moraju dublje istražiti navodi o tome da je Trump tokom predsjedničke kampanje pregovarao o izgradnji višespratnice u Moskvi, iako je tvrdio da nema poslovne interese u Rusiji.

Koen je osuđen na tri godine zatvora nakon što je, između ostalog, priznao da je lagao Kongresu da su se Tuampovi poslovni poduhvati u Rusiji okončali prije početka predsjedničke kampanje. Međutim, kasnije je priznao da su nastavljeni više mjeseci poslije toga.

Vorner je rekao da će odluku o tome da li je Trump sarađivao sa Rusijom, da bi pobijedio na izborima, donijeti poslije dodatne istrage.Međutim, poručio je da su tvrdnje da nema dokaza za to "netačne".

U međuvremenu, Džerold Nedler rekao je da još nije donijeta odluka o tome da li će biti pokrenut proces opoziva predsjednika Trumpa. Njegov i drugi odbori u Kongresu čekaju objavljivanje izvještaja specijalnog tužioca Roberta Malera koji gotovo dvije godine vodi istragu o mogućim vezama Trumpove kampanje sa Rusijom i da li je Trump ometao pravdu pokušajima da spriječi istragu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG