Linkovi

Jones: Kina zavarala Zapad, teži globalnoj dominaciji


Arhiv - James L. Jones
Arhiv - James L. Jones

Iako su bezbjednosni izazovi i prioriteti u velikoj mjeri izmijenjeni, NATO je danas jednako relevantan kao na svom početku prije 70 godina, kada je uspostavljen kao odbrambeni bedem protiv Sovjetskog Saveza, smatra penzionisan marinski general James Jones, predsjednik Upravnog odbora uticajnog Atlantskog savjeta u Washingtonu.

On kao najveću bezbjednosnu opasnost za Zapad ističe Kinu, koju opisuje kao supersilu na usponu koja želi da dominira u svjetskim razmjerama.

Najveći propust Zapada je pogrešna procjena proteklilh više od decenije razvoja Kine na svim poljima - od ekonomskog do političkog i vojnog, tvrdi general Jones i ističe da Kina od početka ima cilj da preuzme globalno vodstvo od Zapada, posebno SAD.

“Zapad je jedan prilično dugi period spavao na lovorikama, vjerujući da je Kina na putu da ostvari slobodno tržište, kao i slobodno društvo. Godinama su svi hvalili Kinu da sprovodi reforme i da je na putu da postane pravi prijatelj Zapada. Ispostavilo se, međutim, da je Kina imala sasvim suprotan strateški cilj - da stigne i prestigne prije svega Ameriku prvo na ekonomskom, zatim tehnološkom, a sada i na vojnom planu. Predsjednik Xi Jinping ne krije da teži dominaciji u globalnim razmjerama”.

Ekonomska prednost SAD oduvijek je počivala na tehnološkoj inovativnosti zemlje. Kina je promućurno odlučila da slijedi upravo američki primjer:

“Kina sprovodi investicije na gotovo kapitalistički način, preuzimajući tehnološke inovacije i sve to objedinjuje cyber špijunažom. Ključ u svemu tome je 5G tehnologija, koju uspješno razvija, velikim dijelom pomoću krađe američke intelektualne svojine. I sada finansira svoje širenje u svim krajevima svijeta. Uspostavljanje kineske kontrole nad digitalnom infrastrukturom 21. vijeka, znači osposobljanje Kine za globalnu špijunažu usmjerenu protiv Sjedinjenih Država i njenih saveznika. Zamislite samo NATO u uslovima u kojima globalni protok informacija kontroliše Peking”.

Prema Jonesu, riječ je o urgentnom problemu, koji bi potencijalno mogao da definiše ne samo pojedinačne ekonomije, već čitava društva, uključujući i ona na Zapadu, za buduće generacije.

Međutim, Jones nije pesimista i ističe da Googleovo otkriće kvantnog kompjutera predstavlja neuporedivo veće dostignuće od 5G tehnologije. Amerika ima još jednu važnu prednost nad Kinom, dodaje on:

“Amerika uživa ugled slobodnog društva u kojem se ‘greške popravljaju pod budnim okom javnosti’. Kao otvorena demokratska zemlja SAD nude svoju tehnologiju bez ikakvih uslova. Politika Kine, u skladu sa njenim zatvorenim i nedemokratskim sistemom nije privlačna za druge zemlje”.

Naprotiv, sve veći broj zemalja uočava krajnje ciljeve Kine, donedavno univerzalno prihvaćene kao zemlje sa prijateljskim namjerama prema svima, zaključuje Jones.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG