Linkovi

MMF očekuje da vakcine protiv koronavirusa podstaknu globalni ekonomski rast


Radnik prolazi pored kontejnera na aerodromu Indira Gandi, 22. decembra 2020. (Foto: Reuters)
Radnik prolazi pored kontejnera na aerodromu Indira Gandi, 22. decembra 2020. (Foto: Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će povećana dostupnost vakcina protiv koronavirusa poslužiti kao podsticaj za snažnan ekonomski oporavak širom svijeta tokom ove godine.

MMF je predvidio da će globalna ekonomija zabilježiti rast od 5,5 odsto u 2021. godini, više nego 5,2 odsto koliko je predvidio u oktobru, u očekivanju će vakcine pomoći da se obuzda širenje koronavirusa, što će omogućiti vladama da ublaže mjere zatvaranja, koje su prošle godine dovele do najvećeg negativnog ekonomskog rasta na svijetu još od Drugog svjetskog rata.

Ukoliko bi se predviđanja MMF-a obistinila, rast od 5,5 odsto bio bi najveći od 2010. kada se globalna ekonomija oporavljala velike finansijske krize.

I dok se od vakcina očekuju da pomognu u ekonomskom oporavku, MMF je takođe upozorio da će ekonomijama širom svijeta biti neophodna pomoć vlada, kako bi se nadomjestila šteta koju je prouzrokovala pandemija. Organizacija koja obuhvata 190 zemalja svijeta upozorila je i da bi mutacije koronavirusa mogle da uspore ekonomski rast.

Istovremeno, u svom izvještaju, MMF je predvidio da bi predloženi ekonomski paket pomoći novog američkog predsjednika Joe Bidena, vrijedan 1.900 milijardi dolara, mogao da doprinese rastu američke ekonomije za 5,1 odsto u naredne tri godine, poslije velikog pada u 2020. od 3,4 odsto.

Američka ekonomija je najveća na svijetu, a slijedi je Kina, za koju MMF predviđa da će ostvariti rekordni rast od 8,1 odsto u 2021, poslije relativno slabog rasta od 2,3 odsto u 2020.

Ekonomije 19 zemalja Evropske unije koje koriste euro kao valutu trebalo bi zajedno da zabilježe rast od 4,2 odsto, poslije negativnog rasta od 7,2 odsto prošle godine, saopštio je MMF, dok je za Japan predviđen rast od 3,1 odsto, poslije smanjenja od 5,1 u 2020.

Međunarodna trgovina trebalo bi, prema predviđanjima MMF-a, da se poveća za 8,1 odsto, poslije smanjenja od 9,6 odsto u 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG