Linkovi

Tužilaštvo: Kazniti Trumpa sa 10.000 dolara po danu 


Donald Trump
Donald Trump

Državna tužiteljica New Yorka zatražila je od suda u četvrtak da zbog nepoštovanja suda kazni bivšeg predsjednika Donalda Trumpa sa 10.000 dolara dnevno, jer nije ispoštovao sudski poziv da dostavi dokumente u vezi sa građanskom istragom o njegovoj poslovnoj praksi.

Državna tužiteljica Letitia James je u sudskim dokumentima tvrdila da bi Trump trebao biti kažnjen "sumom dovoljnom da iznudi njegovu saglasnost" nakon što je propustio rok koji je sud nametnuo 31. marta za predaju dokumenata.

Trump je u procesu žalbe na odluku suda u februaru kojom je prisiljen da odgovara na pitanja pod zakletvom u građanskoj istrazi, ali nije uložio žalbu na odluku kojom se utvrđuje rok za dostavu dokumenata, rekla je James.

Trumpovom advokatu dostavljena je poruka u kojoj se traži komentar.

James, demokratkinja, rekla je da je njena istraga o poslovnoj praksi republikanskog bivšeg predsjednika otkrila dokaze da je on možda pogrešno predstavio vrijednost imovine, poput terena za golf i nebodera, u finansijskim izveštajima tokom više od jedne decenije.

Njena kancelarija je saopštila da traži Trumpovo svjedočenje i dokumente dok radi na utvrđivanju da li pogrešno predstavljene vrijednosti prikazane zajmodavcima, poreskim vlastima i drugim interesnim poslovnim stranama predstavljaju prevaru i, ako je tako, ko je počinio tu prevaru.

Prošle sedmice, u vezi s tim slučajem, sudija je naredio sedmične izvještaje o napretku od kompanije za digitalnu forenziku koju je Trumpova kompanija, Trump Organization, unajmila da dostavi dokaze kancelariji državne tužiteljke James, što je izazvalo zabrinutost da se proces odvija sporije nego što se očekivalo.

Kompanija mora predati sve tražene dokaze do 22. aprila, rekao je sudija.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG