Linkovi

New York: Državni tužilac traži svjedočenje Ivanke Trump i Donalda Trumpa Mlađeg


ARHIVA: Ivanka Trump i Donald Trump Mlađi tokom kampanje bivšeg predsjednika Trumpa u Kenoši (Foto: REUTERS/Carlos Barria)
ARHIVA: Ivanka Trump i Donald Trump Mlađi tokom kampanje bivšeg predsjednika Trumpa u Kenoši (Foto: REUTERS/Carlos Barria)

Njujorški državni tužilac uputio je Donaldu Trumpu mlađem i Ivanki Trump, sinu i kćerki Donalda Trumpa, obavezni poziv da svjedoče u okviru građanske istrage o poslovanju i kompaniji bivšeg američkog predsjednika.

Krivičnu istragu nadgleda Alvin Breg, koji je u subotu položio zakletvu kao okružni tužilac i time naslijedio Sajrusa Vensa - zvaničnika koji je dvanaest godina predvodio tužilaštvo.

Breg je u decembru za CNN izjavio da želi lično da bude uključen u taj slučaj i da na njemu rade vrhunski tužioci.

Trump i njegova porodica namjeravaju od sudije da zatraže da inicijativa tužilaštva, da sasluša Trampove potomke - ali i njega, bude blokirana.

Pravni zastupnici Trumpove kompanije, kao i Donald Trump mlađi i Ivanka Trump agenciji Reuters nisu bili dostupni za komentar.

Erica Trumpa, izvršnog potpredsjednika organizacije Donalda Trumpa, tužilaštvo je u okviru građanske istrage ispitalo oktobra 2020.

Ivanka Trump, koja je za svog oca radila prije nego što je izabran za predsjednika 2016. bila je angažovana u Bijeloj kući kao viši savjetnik.

Njen brat nastavio je da se bavi porodičnim biznisom i promovisao očeve aktivnosti kao šefa države.

Njujorško tužilaštvo i tužiteljka Leticija Džejms posljednje tri godine istražuju da li je kompanija Donalda Trumpa fiktivno uvećavala vrijednost svojih nekretnina kako bi dobila bankarske kredite – ali ih i umanjivala da bi plaćala manje poreze.

Istraga je bila usredsređena na imovinu, uključujući imanje Seven Springs u predgrađu okruga Wastchester u New Yorku, hotel Trump International, kao i Trump toranj u Čikagu.

Donald Trump je prošlog mjeseca tužio Leticiju Džejms pred federalnim sudom u Albaniju u namjeri da blokira istragu – optužujujući je da kao članica Demokratske stranke vodi politički proces protiv njega.

I građanska i krivična istraga koje se vode protiv Donalda Trumpa se djelimično odnose na navode koje je iznio Trumpov nekadašnji privatni advokat Majkl Koen, da je Trump često davao netačne podatke o vrijednosti svoje imovine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG