Linkovi

Trump tuži državnu tužiteljku New Yorka da bi zaustavio istragu


ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trump izlazi iz Trump kule na Menhetnu, 18. oktobra 2021.
ARHIVA - Bivši predsjednik Donald Trump izlazi iz Trump kule na Menhetnu, 18. oktobra 2021.

Bivši predsjednik SAD Donald Trump podnio je tužbu protiv Letiše Džejms (Letitia James), državne tužiteljke New Yorka, u pokušaju da okonča višegodišnju građansku istragu njegove poslovne prakse, za koju kaže da je čisto politički motivisana.

U tužbi, koja je podnijeta dvije nedelje nakon što je Džejms zatražila da se Trump pojavi pred sudom i da iskaz 7. januara, bivši predsjednik navodi da su mu istragom, koja obuhvata i pitanje procjene vrijednosti nekretnina njegove kompanije, narušena ustavna prava, te da je u pitanju "slabo prikriveni pokušaj da se javno blate Trump i njegovi saradnici".

U tužbi se Letiša Džejms, koja je demokrata, opisuje kao osoba koja gaji "lični prezir i predrasude prema Trumpu", i podsjeća na brojne izjave koje je dala protiv njega poslednjih godina, uključujući i podršku protestima protiv Trumpa, njeno "hvaljenje" da je njena kancelarija 76 puta tužila administraciju, i tvitove za vrijeme njene kampanje 2018. kada je objavila da joj je "pogled uprt u Trumpovu kulu" i da Trumpu "ističe vrijeme".

"Njena misija je vođena isključivo političkim motivima, i željom da zastrašuje, maltretira i vrši odmazdu protiv privatnog građanina koga vidi kao političkog protivnika", napisali su advokati bivšeg predsjednika u tužbi koja je podnijeta u ime Trumpa i njegove kompanije "Trump organizacije".

Džejms se krajem oktobra kandidovala za guvernera Njujorka, ali je ranije ovog mjeseca suspendovala tu kampanju. Kao razlog za odluku da se, umjesto toga, ponovo kandiduje za državnu tužiteljku - navela je aktuelne istrage.

Trump, koji je republikanac, traži da se Letiši Džejms trajno zabrani da vodi istragu protiv njega i sprječava da učestvuje u bilo kojim "građanskim ili krivičnim" istragama protiv njega i njegova kompanije, kao što je paralelna krivična istraga, čiji je ona dio, a koju vodi okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens mlađi.

ARHIVA - Državna tužiteljka Letiša Džejms na konferenciji za novinare u Njujorku, 21. maja 2021.
ARHIVA - Državna tužiteljka Letiša Džejms na konferenciji za novinare u Njujorku, 21. maja 2021.

Trump takođe traži da sud objavi da je Džejms prekršila njegovu slobodu govora i pravo na fer sudski proces, da njena istraga predstavlja "nedopustivu državnu akciju odmazde i maltretiranja političkog protivnika", što je suprotno Ustavu.

"Trumpova organizacija neprekidno je nastojala da odloži našu istragu svog poslovanja, a sada su Donald Trump i njegova kompanija podnijeli tužbu u pokušaju kolateralnog napada na ovu istragu", odgovorila je Letiša Džejms i dodala:

"Da budemo jasni, ni gospodin Trump, niti Trumpova organizacija ne mogu da diktiraju da li će i gdje odgovarati za svoje postupke. Naša istraga će se nastaviti neometano zato što niko nije iznad zakona, pa čak ni neko ko se preziva Trump".

Vijest o tužbi, koja je podnijeta pred federalnim sudom u Olbaniju, prvo je objavio New York Times.

Letiša Džejms je provela više od dvije godine istražujući da li je Trumpova organizacija obmanula banke i poreske službe u pogledu stvarne vrijednosti svoje imovine - koju je napuhivala kako bi dobila povoljne kredite, a umanjivala da bi plaćala niži porez.

Prošle godine, istražitelji iz tima Letiše Džejms su ispitali Erika Trumpa, jednog od Trumpovih sinova, koji je direktor Trumpove organizacije. Kancelarija tužiteljke je dobila sudski nalog da bi primorala Trumpa da svjedoči, nakon što su njegovi advokati iznenada otkazali zakazano davanje iskaza.

U Trumpovoj tužbi se ne pominje eksplicitno zahtjev Letiše Džejms da svjedoči, ali je jasno da se neće pojaviti pred tužilaštvom 7. januara, kako je Džejms zahtijevala, da bi dobrovoljno odgovorio na pitanja. Kao i u slučaju Erika Trumpa, kancelarija tužiteljke vjerovatno će morati da traži od sudije da naredi bivšem predsjedniku da sarađuje sa njenim istražiteljima.

I građanska i krivična istraga koje se vode protiv Donalda Trumpa se djelimično odnose na navode koje je iznio Trumpov nekadašnji privatni advokat Majkl Koen, da je Trump često davao netačne podatke o vrijednosti svoje imovine.

XS
SM
MD
LG