Linkovi

Dodik protiv anti-korupcijskog projekta USAID-a. Lavrov u septembru dolazi u Banja Luku


Milorad Dodik za vrijeme vanredne press konferencije uživo u programu RTRS-a.
Milorad Dodik za vrijeme vanredne press konferencije uživo u programu RTRS-a.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik protiv je najavljenog USAID-ovog projekta od 8 miliona dolara, izjasnio se na vanrednoj press konferenciji u Banja Luci.

"Sporazum Savjeta ministara i USAID-a koruptivan" naslov je kojim je javni servis RTRS predstavio događaj.

Tvrdeći da predstavnici entiteta RS nisu bili upoznati sa sporazumom između države BiH i USAID-a, Dodik je izjavio da "USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a radi se o "miješanju u unutrašnje stvari države".

Povod za njegovu reakciju je Prijedlog sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Sjedinjenih Američkih Država putem Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i Bosne i Hercegovine putem Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine za razvojni cilj borba protiv korupcije.

Prijedlog se našao na sjednici Vijeća ministara prije pet dana a u njegovom objašnjenju stoji da je riječ je "o grantu vrijednom osam milijuna američkih dolara, koji će USAID usmjeriti za unapređivanje kapaciteta Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine radi provođenja transparentnijih procedura javnih nabavki.

Sredstva će biti usmjerena i na jačanje ključnih procesa za sprečavanje korupcije u institucijama te na povećanje nadzora i provođenje antikorupcijskih aktivnosti u BiH.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora."

Budući da je u FBiH 20.08. praznik i neradni dan, reakcija USAID-a i Ambasade SAD-a očekuje se narednih dana.

Predsjednik entiteta Republika Srpska potvrdio je i da u Banja Luiku 17. septembra stiže Ministar vanjskih poslova Rusije, Sergej Lavrov.

Milorad Dodik je zbog "anti-dejtonskog ponašanja i izjava" od januara 2017. godine pod finansijskim sankcijama američkog Ministartsva finansija.

XS
SM
MD
LG