Linkovi

Dodik i Čović dogovorili koaliciju: Pozivamo Bošnjake na dogovor


Sastanak delegacija HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, 12. novembar 2018.
Sastanak delegacija HDZ-a i SNSD-a u Istočnom Sarajevu, 12. novembar 2018.

Lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik danas su na sastanku u Istočnom Sarajevu dogovorili da će zajednički raditi na formiranju vlasti na svim nivoima - od kantona, Federacije BiH, Republike Srpske pa do državnog nivoa.

Zajedništvo HDZ-a i SNSD-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Dodik i Čović su istaknuli kako su zadovoljni postignutim rezultatima njihovih stranaka na Općim izborima u oktobru. Lideri stranaka su na formiranje vlasti na državnom nivou pozvali i predstavnike Bošnjaka.

„SNSD i HDZ će se sigurno uspjeti dogovoriti i formirati vlast. Naša saradnja bi trebala značiti napredak na svim nivoima vlasti u BiH. Rezultati izbora govore gdje su trenutno HDZ i SNSD, a svi politički predstavnici moraju preuzeti odgovornost za procese u državi. Treba nam demokratska BiH na njenom putu ka Europskoj uniji (EU), a mi će se i dalje nastaviti zalagati za što skorašnji status kandidata“, rekao je predsjednik SNSD-a.

Dodik je napomenuo da za sva tri konstitutivna naroda moraju važiti isti aršini i da on nema problema Bošnjacima već, kako je kazao, s vladajučnom bošnjačkom elitom.

„Već do kraja ovoga mjeseca smo spremni formirati vlast u RS-u, ali kada je riječ o FBiH, predstavnici Srba su spremni tražiti svoje mjesto u Domu naroda. Nećemo dozvoliti konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH dok se ne popuni Klub Srba. Ukoliko do toga ne dođe, spremno ćemo odgovoriti na drugim nivoima“, potcrtao je Dodik.

Dragan Čović i Milorad Dodik govore na konferenciji za novinare nakon sastanka na stranačkom nivou, Istočno Sarajevo, 12. novemar 2018.
Dragan Čović i Milorad Dodik govore na konferenciji za novinare nakon sastanka na stranačkom nivou, Istočno Sarajevo, 12. novemar 2018.

Prema riječima lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, današnji sastanak je prošao u dobrom dijalogu i dogovoru. On je izrazio potrebu za izmijenama Izbornog zakona, čije su se mane, kako je rekao pokazale i na prethodnim izborima.

„U posljednje dvije godine je napravljen zastoj zbog nepostojanja stabilne parlamentarne većine. Izmjene Izbornog zakona su potrebne kako ponovo ne bismo došli u situaciju da jedan narod drugome bira predstavnike. Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima je neustavan, nelegalan i nelegitiman“, rekao je Čović.

Dodao je kako je narednih planirana sastanak i s predstavnicima bošnjačkih stranaka te da će se nastaviti formiranje stabilne parlamentarne većine.

Delegaciju HDZ-a BiH na sastanku u Istočnom Sarajevu su činili Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a delegaciji SNSD-a, između ostalih, Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Zoran Tegeltija, Sredoje Nović i Staša Košarac.

XS
SM
MD
LG