Linkovi

Đoković: Želim se takmičiti na Australian Openu


Novak Đoković
Novak Đoković

Sud u Australiji usvojio je žalbu advokata prvog svjetskog tenisera Novaka Đokovića, kojem su federalne vlasti htjele da ponište vizu i da ga deportuju iz zemlje jer nije vakcinisan.

Sudija Anthony Kelly je ocijenio da je odluka vlade da teniseru poništi vizu "bez osnova" i naredio da se Đoković pusti iz imigracionog pritvora odmah, kao i da mu se vrate pasoš i dokumenta.

Kelly je kritikovao odluku federalnih vlasti da Đokovića satima ispituju na aerodromu u Melbourneu. Konstatovao je i da teniseru nije dato dovoljno vremena da se konsultuje sa svojim advokatima i organizatorima Australian Opena, pošto mu je rečeno da će viza biti poništena.

Đoković se oglasio se na Twitteru prvi put po izlasku iz imigracionog pritvora u Australiji, nakon što je tamošnji sud poništio odluku federalne vlade da mu otkaže vizu i da ga deportuje, jer nije vakcinisan.

"Zadovoljan sam i zahvalan što je sudija preinačio odluku o poništavanju vize. Bez obzira na sve što se desilo, želim da ostanem i da se takmičim na Australian openu i na to sam fokusiran. Došao sam ovde da igram na jednom od najznačajninih turnira, pred neverovatnom publikom", napisao je Đoković i zahvalio na podršci.

Australijska federalna vlada tvrdi da ministar za imigraciju i dalje ima diskreciono pravo da Đokoviću ukine vizu, što bi onda značilo da mu je ulazak u Australiju zabranjen u naredne tri godine.

Sudija Kelly je upozorio vladu da su "ulozi sada mnogo veći nego što su bili". Ministar za imigraciju Alex Hawke nije davao izjave o ovoj temi.

Situacija u kojoj se našao Đoković podigla je političke tenzije između Beograda i Canberre, ali i ponovo u fokus stavila debatu o obaveznoj vakcinaciji.

Novak Đoković je četiri dana proveo u hotelu - imigracionom pritvoru u Melbourneu zbog toga što je želio da uđe u Australiju, a nije vakcinisan - što je uslov za ulazak stranih državljana u zemlju.

Organizatori Australian Opena rekli su da teniseri mogu da pribave medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je Đoković imao, ali federalna vlada to nije prihvatila.

Premijer Scott Morrison, koji se u prvi mah nije oglašavao o ovom slučaju, rekao je da su "pravila ista za sve".

Đokovićevi advokati su rekli da je teniser imao potvrdu da je pozitivno testiran na koronavirus 16. decembra. Mediji su, međutim, podsjetili da se Đoković dan nakon pozitivnog testa pojavio u javnosti na jednom događaju, a pojavljivao se i kasnije - iako bi po pravilu trebalo da bude dvije nedjelje u izolaciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG