Linkovi

Đoković uložio žalbu na odluku Australije da mu zabrani ulaz u zemlju


Đoković je trebalo da učestvuje na Australian openu od 17. januara
Đoković je trebalo da učestvuje na Australian openu od 17. januara

Najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću nije dozvoljen ulazak u Australiju, pošto mu je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID19, kako bi nastupio na Otvorenom prvenstvu Australije - čiji je prošlogodišnji osvajač.

Australijska granična služba saopštila je da Đoković nije bio u mogućnosti da pruži validan dokaz da ispunjava uslove da uđe u tu zemlju zbog čega mu je viza ukinuta.

Australijske vlasti izdale su mu pismo u kojem je Đokoviću odbijen ulazak u zemlju i on će biti deportovan, rekao je neimenovani izvor agenciji Reuters.

Đoković je devet sati proveo na aerodromu, a sada se nalazi u karantinu u hotelu u Melburnu. Njegovi advokati uložili su žalbu na odluku australijskih vlasti i traže da se teniseru odobri ostanak u Australiji.

Đoković je zadržan prilikom slijetanja u Melburn zbog neispravne vize, objavili su australijski mediji - a prenijela agencija Reuters.

Lokalni list "Age" objavio je da je federalna granična policija zatražila odgovor od australijske države Viktorija da li će prihvatiti aplikaciju aktuelnog osvajača Australijen opena - imajući u vidu da je podnio zahtjev za pogrešnu vizu.

Džala Pulford, vršiteljka dužnosti ministra sporta države Viktorija, ne navodeći razloge, u odgovoru je ukazala da Đokoviću neće biti odobreno podnošenje zahtjeva za individualnu vizu zarad učešća na Otvorenom prvenstvu Australije.

Prethodno je australijski premijer Skot Morison izjavio je da je potrebno da najbolji svjetski teniser Novak Đoković obrazloži medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID19 - kada bude stigao u tu zemlju ili će, kako se izrazio, "narednim avionom biti poslat kući".

Čekamo obrazloženje kako bismo podržali tu odluku”, rekao je Morison medijima poslije sastanka sa državnim zvaničnicima o pandemiji koronavirusa u toj zemlji.

„Ako dokazi ne budu dovoljni neće biti tretiran drugačije od bilo koga drugog i naći će se u sljedećem avionu. Ne bi trebalo da postoje posebna pravila za Novaka Đokovića”, rekao je Morison.

Australijske vlasti, nadležne za granice i vize, nisu bile dio procesa izuzeća. Morison je rekao da je bilo brojnih izuzetaka za ljude koji su mogli da podrže prijavu za medicinsko izuzeće od vakcinacije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu je napisao da je razgovarao sa Đokovićem i da je "cijela Srbija uz njega" i da nadležni organi čine sve kako bi prekinuli "maltretiranje najboljeg svjetskog tenisera".

Australijski premijer je odbacio navode o "maltretiranju". Dodao je da je Đoković privlačio pažnju svojim komentarima protiv vakcinacije,

Odluka da se Novaku Đokoviću odobri učešće na turniru uz medicinsko izuzeće izazvala je oštre kritike australijske javnosti - zemlje u kojoj je više od 90 odsto populacije starije od 16 godina kompletno imunizovano.

Kreg Tili, izvršni direktor Teniskog saveza Australije, koji je organizator prestižnog teniskog takmičenja, izjavio je da je process medicinskog izuzeća povjerljiv i da ga vode nezavisni stručnjaci.

Razlozi za izuzeće od vakcinacije su neželjene nuspojave, podvrgavanje većoj operaciji, problemi sa srcem ili sertifikovani dokazi o kovid 19 infekciji tokom prethodnih šest mjeseci”, rekao je Tili.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG