Linkovi

Australijsko ministarstvo unutrašnjih poslova: Đoković je slobodan da ode ako želi


Novak Đoković
Novak Đoković

Australijsko ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je navode da Novaka Đokovića drže kao "zatvorenika" u hotelu u Melbourne, navodeći da prvi teniser svijeta slobodno može da napusti zemlju ako to želi.

Najbolji teniser svijeta zadržan je u pritvoru za imigrante do ponedjeljka, kad bi sud trebao odlučivati o njegovoj žalbi na odluku federalne vlade o otkazivanju njegove vize.

Karen Andrews, australijska ministarka unutrašnjih poslova rekla je u petak, 7. januara da granični službenici provjeravaju slučajeve ostalih tenisera koji su pušteni u zemlju na temelju sličnih izuzeća od obaveze vakcinacije kao i Đoković.

Odbacija je optužbe Đokovićeve porodice da ga "australijska vlada drži u zarobljeništvu".

"Đoković nije zatvorenik u Australiji", rekla je Andrews za nacionalnu televiziju ABC. "On može slobodno da ode bilo kada ako to želi, a granična služba će mu pomoći u tome."

Vlada države Viktorija u petak je rekla da nije vidjela prepisku između savezne vlade i Tennis Australije krajem novembra da nevakcinisani igrači ne mogu da uđu u zemlju na temelju toga što su prethodno bili zaraženi COVID-19.

Vjeruje se – iako nije potvrđeno – da je Đoković dobio izuzeće za igranje na Australian Openu na temelju toga što je prethodno prebolovao COVID-19.

Deveterostrukom pobjedniku Australian Opena, koji je na ovogodišnjem turniru mogao učestvovati u borbi za rekordni 21. Grand Slam naslov, poništena je australijska viza jer nije imao dokaz o vakcinaciji protiv COVID-19 ili vjerodostojno medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Đokovićevi advokati vode pred lokalnim sudom postupak za poništenje odluke koja, bude li potvrđena, za 33-godišnjeg srbijanskog tenisera znači deportaciju iz Australije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG