Linkovi

Direktorica USAGM zakonodavcima SAD: Globalni rat informacijama je na prekretnici


Arhiv - Izvršna direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Bennett svjedoči pred odborom Predstavničkog doma na Capitol Hillu, 9. mart 2023.
Arhiv - Izvršna direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM) Amanda Bennett svjedoči pred odborom Predstavničkog doma na Capitol Hillu, 9. mart 2023.

Izvršna direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM) rekla je u srijedu da agencija koju ona vodi igra ključnu ulogu na globalnom nivou u omogućavanju publici da pristupi vjerodostojnim i nepristrasnim vijestima koje se suprotstavljaju medijima koje vode autoritarni režimi.

"Nalazimo se na prekretnici", rekla je Amanda Bennett u pripremljenom svjedočenju za pododbor Senata za spoljne poslove koji nadgleda State Department i druge međunarodne aktivnosti.

"Autoritarni režimi koriste zlonamjerni uticaj, dezinformacije, propagandu i manipulaciju informacijama kako bi zatvorili protok informacija i podrili one koji traže informacije zasnovane na činjenicama o svijetu oko sebe. Vlade [Narodne Republike Kine], Irana i Rusije često rade zajedno na pojačavanju svog zloćudnog uticaja", nastavila je ona.

USAGM procjenjuje da 394 miliona ljudi pristupa njenim programima svake nedjelje. Federalno finansirana agencija koju nadgleda Kongres SAD sastoji se od dva federalna entiteta — Glasa Amerike (VOA) i Kancelarije za emitovanje na Kubi — i četiri neprofitne organizacije: Radija Slobodne Evrope/Radija Slobode (RFE/RL), Radija Slobodne Azije, Bliskoistočne mreže za emitovanje i Fonda za otvorenu tehnologiju (OTF).

Bennett je rekla da je USAGM izgrađena za ovaj trenutak sa više od 4.000 medijskih partnera širom svijeta koji se suprotstavljaju uticaju državnih medija.

Prema USAGM, programi RFE i VOA su pregledavani osam milijardi puta na ruskom i ukrajinskom jeziku u godini nakon početka ruske invazije, a jedna od četiri odrasle osobe u Iranu koristile su alate za zaobilaženje koje je podržavao OTF za pristup informacijama.

"Ovo je najvažnije vrijeme za ovu agenciju od Hladnog rata, a možda i od Drugog svjetskog rata", rekla je Bennett. "USAGM mora biti pozicionirana tako da bude dosljedno konkurentna u današnjem opasnom svijetu manipulacije informacijama i velikih ulaganja autoritarnih režima i drugih loših aktera", rekla je Bennett.

Agencija traži 944 miliona dolara

USAGM je zatražila 944 miliona dolara za fiskalnu 2024. godinu, što je povećanje od 59 miliona dolara u odnosu na tekuću godinu. Neki zakonodavci postavljaju pitanje da li Agencija dobro koristi sredstva poreskih obveznika.

"Imamo veoma otvoren sistem", rekao je demokratski senator Ben Cardin, upoređujući mreže USAGM sa medijima koje finansiraju države. "Vrlo pažljivo čuvamo novinarsku nezavisnost vaše agencije i to ćemo i dalje činiti. Ali mi kao kreatori politike želimo da budemo sigurni da svoje resurse i prioritete stavljamo u one dijelove svijeta gdje smo najranjiviji."

USAGM je posljednjih godina prošla kroz strukturne promjene koje je režirao Senat kako bi se pozabavila različitim prioritetima u entitetima, tehnološkim preprekama, vladinom birokratijom i niskim finansiranjem u poređenju sa medijima koje finansira država u drugim zemljama.

Ranije ove godine, predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za spoljne poslove Michael McCaul izrazio je zabrinutost zbog prakse zapošljavanja i moguće cenzure na Glasu Amerike, napisavši u pismu Bennettovoj: "Kao javno finansirana medijska organizacija, imperativ je da USAGM i VOA budu u skladu sa ovim strogim zahtjevima za integritet i nepristrasnost, držeći rukovodstvo USAGM podalje od procesa donošenja uredničke odluke".

USAGM cijenjen u inostranstvu

Stručnjaci za javnu diplomatiju rekli su zakonodavcima da USAGM ne bi trebalo da pokušava da primjeni svaku platformu i pogodi svaku metu s obzirom na izazove u pogledu resursa.

"Washington bi trebalo da preduzima usaglašene kampanje zasnovane na istinitosti kako bi razotkrio neuspjehe i lažna obećanja diktatura", rekla je Jessica Brandt, direktorica politike Inicijative za vještačku inteligenciju i tehnologiju u razvoju pri Institutu Brookings.

"Također bi trebalo da primjeni te informacije širom svijeta, ne samo zato što je u skladu sa demokratskim principima, već zato što Rusiju i Kinu stavlja u odbrambenu poziciju", rekla je ona.

Brandt je primijetila da publika u inostranstvu cijeni izvještavanje USAGM-a zbog njegove istinitosti.

"Glas Amerike u svom izvještavanju o Sjedinjenim Državama ne bi trebalo da oklijeva da predstavi američko iskustvo u njegovoj punoj složenosti", argumentuje ona. "To je znak snage, a ne slabosti, da se entitet koji finansira vlada pošteno analizira svoje izazove. Mislim da bi to moglo da imati odjeka kod onih koji se bore da neguju sopstvene demokratije."

XS
SM
MD
LG