Linkovi

Direktor WHO: Preveliki broj zemalja ide u pogrešnom smjeru


Pandemiija koronavirusa u Kini (Foto: AFP/STR)
Pandemiija koronavirusa u Kini (Foto: AFP/STR)

Broj zaraženih od koronavirusa u svijetu premašio je 13 miliona, dok je najmanje 570 hilljada ljudi preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

Pandemija koja je zahvatila svijet će se još pogoršati ako zemlje ne budu poštovale stroge mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Biću otvoren, preveliki broj zemalja ide u pogrešnom smjeru, virus je i dalje javni neprijatelj broj jedan. Ako se ne budu poštovale osnovne mjere, ova pandemija će da bude sve gora i gora i gora", rekao je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ​tokom virtuelnog brifinga u sjedištu agencije u Ženevi, a prenosi agencija Reuters.

Tedros, kojeg oštro kritikuje predsjednik SAD Donald Trump, rekao je da je od 230 hiljada novih slučajeva zabilježenih u nedjelju, 80 odsto bilo iz 10 zemalja a 50 odsto iz samo dvije zemlje. Najteže su pogođene Sjedinjene Države i Brazil.

"Neće biti povratka u normalu u doglednoj budućnosti. Ima mnogo razloga za zabrinutost", rekao je Tedros.

Takođe je dodao da Svjetska zdravstvena organizacija još nije dobila formalno obavještenje o povlačenju Amerike. Američki lider optužio je WHO da je "marioneta" Kine, gdje je COVID-19 prvobitno registrovan na početku krize.

Trump, koji je proteklog vikenda prvi put nosio masku u javnosti, i sam je meta optužbi političkih protivnika da nije ozbiljno shvatio koronavirus, što on demantuje.

Tim WHO otputovao je u Kinu da započne istragu porekla novog koronavirusa, koji je prvobitno otkriven u gradu Wuhanu. Članovi tima su u karantinu, u skladu sa standarnom procedurom, prije nego što počnu da rade sa kineskim naučnicima, saopštio je visoki zvaničnik organizacije Mike Ryan​.

XS
SM
MD
LG