Linkovi

Digitalni istražitelji otkrivaju jačanje ruske vojske blizu Ukrajine


Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je dostavila Služba za štampu ruskog Ministarstva odbrane, rusko oklopno vozilo silazi sa željezničke platforme u Bjelorusiji, 19. januara 2022.
Na ovoj fotografiji preuzetoj sa video snimka koji je dostavila Služba za štampu ruskog Ministarstva odbrane, rusko oklopno vozilo silazi sa željezničke platforme u Bjelorusiji, 19. januara 2022.

Dok je Rusija pomjerala desetine hiljada svojih vojnika prema granici s Ukrajinom, nagovještavajući oružani odgovor ako NATO ne pristane na njene zahtjeve, i najavila velike vojne vježbe u Bjelorusiji, Moskva je teško mogla da umanji ili negira obim mobilizacije.

Razlog: za razliku od ranije, stručnjaci kažu da danas dostupni alati za nadzor onemogućavaju modernoj vojsci da izvede veliku logističku operaciju a da globalna zajednica ne bude upozorena. A često, uzbunu podiže mreža posvećenih istražitelja koji prvi pronađu dokaze na terenu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kada je Rusija ovog mjeseca objavila zajedničke vježbe na teritoriji svog čvrstog saveznika Bjelorusije, analitičari iz Conflict Intelligence Teama – CIT, grupe čije se istraživanje zasniva na javno dostupnim izvorima, popunili su praznine nastale manjkom jasnoće iz Moskve, otkrivajući kredibilne procjene da učestvuje negde od 8.000 do 15.000 vojnika, što je unijelo dodatnu nervozu na Zapadu.

"Mnogi vojnici i njihovi rođaci pišu na društvenim mrežama da ih šalju u Bjelorusiju na obuku", rekao je 19. januara analitičar CIT-a Kiril Mihajlov, za Current Time, medijski projekat na ruskom jeziku koji RSE vodi u saradnji s Glasom Amerike (VOA). "Činjenica da će te snage sada biti pridodate je prilično ozbiljan znak."

Istraga CIT-a i ruskog servisa RSE-a, objavljena prošle nedjelje, pružila je dodatne dokaze o kretanju ruskih snaga širom zemlje ka zapadu, prema Bjelorusiji i Ukrajini.

Takve informacije su od ključnog značaja za zapadne vlade koje pripremaju mogući odgovor na invaziju koju Rusija može izvesti u narednim mjesecima. CIT nije jedini koji im pomaže da sastave širu sliku.

Istražitelji amateri i istražitelji otvorenih izvora, koji rade za privatne organizacije i nevladine organizacije prate mobilizaciju Rusije 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, prebirući po platformama društvenih medija i kompilirajući komercijalne satelitske snimke kako bi pružili dokaze o tome šta se događa.

Jedan od ovih neprocjenjivih izvora je Maxar Technologies, komercijalna kompanija koja radi sa satelitima i satelitskim snimanjem, koji je razotkrio sve veće nagomilavanje ruske vojske na njenoj granici s Ukrajinom i na Krimu. Od kraja novembra, ona je vodećim svjetskim medijskim kućama dala slike koje svjedoče o ruskom nagomilavanju koje Moskva više ne može uvjerljivo da poriče.

Sve teže održiva poricanja

Kada je Rusija u februaru 2014. poslala snage da preuzmu kontrolu nad Krimom od Ukrajine, njene akcije su bile praćene uzastopnim poricanjima – uključujući i od predsjednika Vladimira Putina – da su takozvani "mali zeleni ljudi" koji patroliraju bazama ukrajinske vojske na crnomorskom poluostrvu zapravo redovne ruske trupe.

Kasnije, kada je podstakla oružanu pobunu separatističkih snaga u regionu Donbas na istoku Ukrajine, na novinare na terenu je palo da obezbjede dokaze da su trupe i oprema poslate da pomognu pobunu, došli iz Rusije.

Osam godina kasnije i s boljim kvalitetom satelitskih snimaka, kao i sveprisutnom otkrivanju postova na društvenim mrežama, takva poricanja su sve manje održiva, dok je zapadnim analitičarima i digitalnim aktivistima daleko lakše da ih demantuju.

Mada upotreba podataka iz otvorenih izvora nikako nije nova, cijena pribavljanja satelitskih podataka i podataka o letovima je naglo pala posljednjih godina, značajno povećavajući broj građana koji mogu da dobiju pristup takvim informacijama i objave ono što pronađu na internetu.

Ono što pronađu često su dragocjeni video dokazi koji pokazuju kretanje ruskih trupa i opreme s udaljenog Dalekog istoka zemlje ka zapadu do granice s Ukrajinom, a sada i do Bjelorusije, koja je najavila zajedničke vježbe koje bi trebalo da počnu 9. februara.

Istraga CIT-a i ruskog servisa RSE-a koristila je analizu objava na društvenim mrežama na ruskom jeziku kako bi rasvijetlila obim i prirodu vojne mobilizacije Moskve i usmjerila pažnju na zabrinutost koju su izrazili rođaci vojnika koje su krenuli na zapad ka Bjelorusiji i granici Rusije s Ukrajinom.

Istraga djelimično zasnovana na reakcijama na brojne objave koje su na platformi za dijeljenje video snimaka TikTok postavili ljudi koji izgledaju kao ruski vojnici, kao i na komunikaciji s prijateljima i rođacima koji su napisali neke komentara, dodala je ključne dokaze o jačanju ruske vojske u vrijeme kada pregovori Rusije i Zapada i dalje ne donose nikakav pomak.

Sve teži posao

Tačnost informacija koje su iskopali mnogi nezavisni istraživači i proširili mainstream mediji omogućavaju privatnim analitičarima da budu "otprilike na istom nivou" s američkom obavještajnom zajednicom, rekao je bivši analitičar američke Centrale obaveštajne agencije (CIA) Jeffrey Edmonds.

"Impresivno je koliko neko spolja može biti blizu", rekao je ranije ovog mjeseca za Wall Street Journal Edmonds, koji je sada u tink tenku CNA Corp.

Njihov posao je, međutim, sve teži. Analitičari kažu da je Rusija postala vještija u maskiranju svojih aktivnosti od operacija 2014. i nedavnog gomilanja vojske u proleće 2021, primjenjujući taktike kao što je prefarbavanje ruskih zastava na vozilima i uklanjanje njihovih registarskih tablica kako bi se sakrilo njihovo porijeklo.

Putin je u maju 2020. potpisao dekret kojim se ruskim vojnicima zabranjuje da nose pametne telefone dok su na dužnosti, što je direktan odgovor na ogromnu sramotu koju je Moskva pretrpjela poslije stotina postova vojnika koji su učestvovali u vojnim kampanjama na istoku Ukrajine 2014. i 2015.
Analitičari u CIT-u su, međutim, i dalje optimistični u pogledu šansi da se prati kretanje ruskih trupa dok rizik od eskalacije i dalje raste.

"Od početka januara pojavio se čitav talas video snimaka i postova na društvenim mrežama koji pokazuju da se trupe kreću", rekao je za Current Time osnivač CIT-a Ruslan Levijev. "A lokalni stanovnici, za koje je to neobično, naravno sve dokumentuju."

Levijev, dugogodišnji istražitelj otvorenih izvora koji je iznervirao ruske vlasti i prijavio da su ga nepoznati napadači napali blizu njegove kuće u Moskvi 2019. godine, upozorava da razmjere nagomilavanja ruske vojske ne slute na dobro.

"Rusija je pokušala da se opravda, rekavši da su to samo vježbe", rekao je on o raspoređivanju vojske u Bjelorusiju. "Ali iskustvo pokazuje da se vježbe lako mogu direktno pretvoriti u prave vojne operacije."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG