Linkovi

Detaljan program kao osnova za formiranje vlasti bez SDA u Sarajevu


Zgrada Kantona Sarajevo
Zgrada Kantona Sarajevo

Prvu rundu pregovora o formiranju vlasti u Sarajevu bez Stranke demokratske akcije (SDA) su okončale tri građanske i lijevo orijentisane stranke.

Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Demokratska fronta (DF) nastoje dogovoriti koaliciju kako bi imali većinu u Skupštini Kantona Sarajevo, a za što je potrebno 18 zastupnika i tako formirali Vladu Kantona Sarajevo.

Predstavnici stranaka kažu da je cilj uspostaviti koaliciju sa jasnim programom, a što podrazumijeva izradu obimnog dokumenta koji će biti vodilja u radu.

„Dokument će biti masivan i detaljan”, kaže Edin Forto iz Naše stranke, dodavši da će dokument, kada bude završen, biti dostupan javnosti.

Damir Mašić iz SDP-a očekuje da će pregovori u konačnici rezultirati pozitivnim ishodom.

„Želimo uspostaviti jednu novu paradigmu da poslije ne znam ni ja koliko matematičkih koalicija za raspodjelu fotelja, direktorskih i ministarskih pozicija počnemo raditi na nečemu što će se prije svega bazirati na odgovornoti (…)”, kaže Mašić.

Niti jedna od ovih stranaka iz više razloga ne želi biti partner SDA koja je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila najviše glasova u Kantonu Sarajevu. Ne žele ni stranku BOSS.

Izborni rezultati za Kanton Sarajevo

Preliminarni izborni rezultati za Kanton Sarajevo: Izvor: CIK BiH
Preliminarni izborni rezultati za Kanton Sarajevo: Izvor: CIK BiH

SDP, NS i DF, kako sada stvari stoje, ne mogu uspostaviti većinu u Skupštini Kantona Sarajevo. Otvoreni su, kažu, i za razgovore sa drugim strankama.

Procjene govore da se bez SDA vlast može formirati u još četiri kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlast bez te stranke mogla bi biti formirana Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, ranije je rekao Irfan Čengić iz SDP-a.

Za sada, nije do kraja jasno koje bi stranke u tim kantonima učestvovale u formiranju koalicije.

U tri od ova četiri kantona SDA je osvojila najviše glasova. Trenutni rezultati pokazuju da je SDP na prvom mjestu u Tuzlanskom kantonu po osvojenim glasovima (23,54 posto), slijedi SDA koja je dobila 23,25 posto glasova.

Iz SDP-a, NS i DF-a kažu da će pozive za formiranje koalicije u Kantonu Sarajevu poslati i drugim strankama.

„Ovo o čemu smo mi danas razgovarali isključivo se tiče Kantona Sarajevo”, kaže Mašić.

XS
SM
MD
LG