Linkovi

AMBASADA SAD: Držati budućnost zemlje taocem radi postizanja političke koristi nepošteno je i neodgovorno


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

"Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve", rekli su za Klix.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Kako piše Klix.ba, Ambasadi su se obratili nakon što je odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio da će promjena Izbornog zakona biti uvjet za uspostavu vlasti.

"I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s evropskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda", zaključili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH, prenosi Klix.

Dragan Čović, predsednik HDZ BiH je na prošlonedeljnim izborima od Željka Komšića iz Demokratske Fronte izgubio u utrci za člana Predsjedništva iz reda Hrvata u BiH.

HDZ BiH i njene koalicione stranke tvrde da Komšić nema legitimitet jer smatraju da je izabran prvenstveno glasovima Bošnjaka, dok Komšić takve tvrdnje odbija tvrdeći da su izbori provedeni prema važećem izbornom zakonu, dakle, legalno i legitimno.

XS
SM
MD
LG