Linkovi

Desetine žrtava napada talibana na obavještajnu službu u Afganistanu


Afghan men stand in front of a collapsed building of a military base after a car bomb attack in Maidan Wardak, Afghanistan, Jan. 21, 2019.
Afghan men stand in front of a collapsed building of a military base after a car bomb attack in Maidan Wardak, Afghanistan, Jan. 21, 2019.

Napad se događa u momentu kada su talibani najavili nastavak mirovnih pregovora sa američkim zvaničnicima.

Talibanski militanti ubili su na desetine pripadnika avganistanske obavještajne službe u napadu na njihovu bazu u blizini Kabula, potvrdili su zvaničnici te zemlje.

Stradalo je najmanje 65 ljudi, a povrijeđeno njih više od 70, potvrđeno je BBC-ju u NDS (Nacionalni direktorat za sigurnost) obavještajnoj službi, mada neki izvori navode da bi broj žrtva mogao biti znatno veći do 100.

Napad se događa u momentu kada su talibani najavili nastavak mirovnih pregovora sa američkim zvaničnicima.

Talibani su izveli napad u gradu Maidan Šahr, prijestonici provincije Maidan Vardak zapadno od Kabula. Napad je počeo kada je bombaš samoubica detonirao vojno vozilo natovareno eksplozivom, nakon čega su tri napadača upali u sklonište i započeli oružani obračun sa avganistanskim snagama bezbjednosti, saopštili su pripadnici službi sigurnosti, dodajući da su sva trojica napadača ubijeni.

Neidentifikovani zvaničnik Ministarstva odbrane u Kabulu je rekao da je baza zapravo trening centar glavne avganistanske obavještajne agencije Nacionalnog direktora za sigurnost.

Većina žrtava je zapravo stradala od kolapsa zgrade, prije svega krova koji se srušio zbog jačine eksplozije. Prema nekim izvorima sa terena, broj ubijenih u napadu talibana mogao bi biti čak i 126.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je potvrdio da su avganistanski talibani iza napada, jednog od najsmrtonosnijih u posljednje vrijeme. Oni su naveli da su izveli napad na avganistanske specijalne snage i da su ubili 190 ljudi, međutim, ova militantna grupa vrlo često naduvava podatke o broju žrtva u njihovim napadima.

Uprkos stalnim treninzima avganistanskih snaga bezbjednosti i pomoći međunarodnih trupa, talibani sada drže pod svojom kontrolom skoro polovinu teritorije Avganistana.

Sve se dešava u momentu pojačanih napora SAD da ispregovaraju mir i pronađu rješenje za okončanje sedamnaestogodišnjeg rata u Avganistanu.

Citirajući izvore bliske mirovnim pregovorima, Reuters je naveo da su pripadnici talibanskog političkog krila u Kataru, gdje se susrijeću sa Zalmajom Kalizadom, američkim izaslankom za mir u Avganistanu.

"Pregovori talibanskih lidera i američkih zvaničnika su počeli danas u Kataru", objavio je portparol talibana Zabiulah Mudžahid.

Američki izaslanik Kalizad je okončao posjetu Pakistanu u nedjelju, nakon susreta sa premijerom Imarnom Kanom.

Pregovarački napori za postizanje mira i okončanje borbi u Avganistanu obilježeni su nesuglasicama, prije svega zato što talibani odbijaju da vode direkne pregovore sa avganistanskim zvaničnicima.

Talibani su obnovili svoju snagu nakon što je najveći dio stranih trupa napustio Avganistan 2014. Američke borbene operacije protiv talibana, ključne pobunjeničke grupe u Avganistanu, zvanično su okončane te godine, ali je određeni broj trupa i međunarodnih snaga ostao tamo da obučava avganistanske snage bezbjednosti.

Ipak Sjedinjene Države su, i pored povlačenja, izvodile kampanju vazdušnih udara na položaje talibana od kada je predsjednik Donald Trump najavio novu strategiju za Avganistan 2017.

Talibani, pak, učestalo izvode smrtonosne napade targetirajući vojne baze, vojnike i policiju, mada su i američki i avganistanski zvaničnici zadržavali podatke o tačnom boju žrtava kvalifikujući ih kao previše osjetljive. Ali, krajem prošle godine, predsjednik Avganistana Ašraf Gani priznao je da je više od 28.000 avganistanskih policajaca i vojnika ubijeno od 2015.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG