Linkovi

Ministar odbrane SAD stigao u nenajavljenu posjetu Afganistanu


Defense Secretary Jim Mattis arrives at Resolute Support headquarters in Kabul, Afghanistan, Sept. 7, 2018.
Defense Secretary Jim Mattis arrives at Resolute Support headquarters in Kabul, Afghanistan, Sept. 7, 2018.

Američki ministar odbrane James Matis stigao je danas u Kabul u iznenadnu posjetu tokom koje će se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i novim komandantom američkih i NATO snaga u toj zemlji.

SAD trenutno imaju 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu i predstavljaju najveći dio u sastavu NATO misije za podršku i obuku afganistanskih bezbednosnih snaga.

Matisova posjeta, druga u Afganistanu u roku od nekoliko mjeseci događa se u ključnom trenutku sukoba koji traje 17 godina.

Afganistanske i američke snage ne napreduju u borbi protiv talibana, najveće pobunjeničke grupe u Afganistanu i diplomatski akteri udvostručuju napore za vodjenje mirovnih pregovora.

Prekid vatre u junu poslije koga je uslijedio susret izmedju američkih zvaničnika i zvaničnika talibana u Kataru u julu podstakao je nadu da bi pregovori mogli da dovedu do okončanje borbi.

Međutim, nedavni talas napada koje su sproveli talibani i grupa Islamska država i u kojima su ubijene stotine pripadnika bezbjednosnih snaga i civila, ozbiljno je narušio taj optimizam.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG