Linkovi

Ministar odbrane SAD stigao u nenajavljenu posjetu Afganistanu


Defense Secretary Jim Mattis arrives at Resolute Support headquarters in Kabul, Afghanistan, Sept. 7, 2018.

Američki ministar odbrane James Matis stigao je danas u Kabul u iznenadnu posjetu tokom koje će se sastati s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i novim komandantom američkih i NATO snaga u toj zemlji.

SAD trenutno imaju 14.000 vojnika raspoređenih u Afganistanu i predstavljaju najveći dio u sastavu NATO misije za podršku i obuku afganistanskih bezbednosnih snaga.

Matisova posjeta, druga u Afganistanu u roku od nekoliko mjeseci događa se u ključnom trenutku sukoba koji traje 17 godina.

Afganistanske i američke snage ne napreduju u borbi protiv talibana, najveće pobunjeničke grupe u Afganistanu i diplomatski akteri udvostručuju napore za vodjenje mirovnih pregovora.

Prekid vatre u junu poslije koga je uslijedio susret izmedju američkih zvaničnika i zvaničnika talibana u Kataru u julu podstakao je nadu da bi pregovori mogli da dovedu do okončanje borbi.

Međutim, nedavni talas napada koje su sproveli talibani i grupa Islamska država i u kojima su ubijene stotine pripadnika bezbjednosnih snaga i civila, ozbiljno je narušio taj optimizam.

XS
SM
MD
LG