Linkovi

AFGANISTAN: U napadu drona ubijen vođa Islamske države u zemlji


Arhiva - Avganistanski lokalni policajci gledaju kako se uzdiže dim sa mjesta vazdušnog udara na pozicije Islamske države, na kontrolnom punktu u istočnoj provinciji Nangarhar, 7. jula 2018.
Arhiva - Avganistanski lokalni policajci gledaju kako se uzdiže dim sa mjesta vazdušnog udara na pozicije Islamske države, na kontrolnom punktu u istočnoj provinciji Nangarhar, 7. jula 2018.

U napadu dronom ubijen je lider Islamske države u Avganistanu, Abdu Saad Erhabi, zajedno sa devet komandanata.

Noćni raketni napad dogodio se u oblasti Kogjani u nemirnoj istočnoj pokrajini Nangarhar, u kojoj terorističke grupe, lokalno znane kao ISK-P, imaju svoju centralu.

Portparol lokalne vlade, Ataulah Kojgani, rekao je za Glas Amerike da su u napadu takođe uništene dvije baze tzv. Islamske države.

Avganistanski obaveštajni zvaničnik rekao je da su međunarodne snage asistirale u protivterorističkoj operaciji.

Portparol snaga SAD, potpukovnik Martin Mekdonel, potvrdio je da su snage SAD izvele protivteroristički napad u subotu, koji je "za cilj imao višeg lidera terorističke organizacije".

Portparol afganistanskog predsednika, Šahusaih Murtazavi, tvitovao je da je napad zadao "veliki udarac Daešu u Avganistanu" i takođe demonstrirao riješenost afganistanske vlade u borbi protiv terorizma. Upotrijebio je arapski akrinom Daeš za bliskoističnu terorističku grupu Islamska država.

Erhabi je četvrti lider ISK-P koji je ubijen otkako je grupa započela svoje ekstremističke aktivnost u Afganistanu početkom 2015, iz baza u Nagaharu, nedaleko od granice sa susjednim Pakistanom.

Militanti ISK-P organizovali su smrtonosne samoubilačke bombaške napade u ratom pogođenoj zemlji i borili se protiv afganistanskih snaga, koje uživaju podršku SAD, kao i protiv talibanskih pobunjenika.

Američki vojni komandanti kažu da ISK-P operiše u nekoliko južnih oblasti Nangahrara i u dijelovima susjedne Kunar provincije. Militanti su takođe osnovali snažnu bazu u sjevernoj afganistanskoj provinciji Džauzan, u blizini granice sa centralnoazijskom državom Turkmenistan.

Ali, talibanski pobunjenici ranije ovog mjeseca eleminisali su ISK-P iz pokrajine nakon mjesec dana duge ofanzive protiv te rivalske grupe, ubivši i zarobivši veliki broj njenih boraca.

Afganistanske vlasti potvrdile su u isto vrijeme da se oko 250 militanata predalo vladinim snagama nakon što su pobjegli od talibanskog pohoda na Džauzan.

Kabul procjenjuje da je broj ISK-P bora u zemlji ne veći od 2.000 i umanjuje ruske tvrdnje da je teroristička grupa ojačala svoj uticaj u Afganistanu i da je broj njenih boraca veći od 10.000

Moskva je zabrinuta zbog pojave ISK-P u dijelovima Afganistana na granicama sa savezničkim centralnoazijskim državama.

XS
SM
MD
LG