Linkovi

Muslimani pozvani na prosvjede nakon najnovije desekracije Kur’ana


Pakistan: Protesti protiv paljenja Kur'ana
Pakistan: Protesti protiv paljenja Kur'ana

Veliki broj zemalja sa muslimanskom većinom je izrazio zgražanje i prosvjed protiv najnovije desekracije Kurana u Švedskoj. Mnoge zemlje su pozvale i na masovne prosvjede građana.

Do oštrih reakcija dolazi nakon što je švedska policija odobrila skup na kojem je jedan kršćanin iz Iraka, koji živi u Stockholmu, prvo šutao Kuran, a potom ga gazio ‘ I to pred zgradom iračke ambasade u Švedskoj. Nekoliko sati prije toga su razjareni prosvjednici u Baghdadu provalili u švedsku ambasadu i zapalili vatru kako bi iskazali svoj bijes zbog prijetnju u Stockholmu, tog istog kršćanina, da će zapaliti primjerak Kurana.

Protesti u Libanu
Protesti u Libanu

Irački premijer Shia al-Sudani je naredio potom švedskom ambasadoru da ode iz zemlje, a pozvao iračkog otpravnika poslova iz ambasade u Švedskoj. No, to nije bilo dovoljno. Prosvjedi u mnogim zemljama ddošli su u petak.

Dan ranije je premijer Sudani kazao da će iračke vlasti privesti sve koji su bili odgovorni za upad u švedsku ambasadu, i paljenje vatre, dodajući da je do tog propusta došlo usljed, kako se izrazio, neodgovornih zvaničnika zaduženih za bezbjednost. Švedska ambasada u Baghdadu je dan ranije evakuirala zgradu ambasade.

Demonstranti se penju na zid švedske ambasade u Bagdadu u četvrtak, 20. jula 2023.
Demonstranti se penju na zid švedske ambasade u Bagdadu u četvrtak, 20. jula 2023.

Gažene slike Ayatollaha i Muqtade al Sadra

I u Iranu su planirani prosvjedi, a ministar vanjskih poslova te zemlje Hossein Amirabdollahian je poslao pismo generalnom sekretaru UN-a žaleći se na incidente u Švedskoj. Švedski ambassador u Teheranu je pozvan na razgovor..

"Švedsku vladu smatramo direktnom odgovornom za reakcije Muslimana u svijetu na ove provokacije ", kazao je glasnogovornik iranske vlade.

Pomenuti čovjek u Stockholmu je takodjer brisao noge slikom iranskog vjerskog vodje Ayatollaha Ali Khamenei-ja na istim demonstracijama, te slikom iračkog šiitskog vodje Muqtade al-Sadr-a.

Šiitska militantna grupa u Libanu, Hezbollah , koji sponzorira Iran, je takodjer pozvala na prosvjede, a kako je javila libanska novinska Agencija, vođa Hezbollaha je poručio da “cijeli svijet mora vidjeti kako volimo Kuran, kako ćemo ga zaštititi svojom krvlju".

Libanon
Libanon

Saudijska Arabija traži akciju švedskih vlasti

Saudijska Arabija i Katar su takodjer pozvale da izraze svoj prosvjed, švedske diplomate, s tim što je Riyadh izdao službenu protestnu notu u kojoj zahtijeva od švedskih vlasti da odmah poduzmu sve mjere kako bi zaustavili ovakve sramotne činove, stoji u saopćenju iz Saudijske Arabije.

Kritike je izrazilo i tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Premijer Pakistana Shehbaz Sharif je oštrim riječima osudio dogadjaje u Švedskoj, i pozvao Organizaciju islamske saradnje, koja broji 57 članica, da ovaj puta “odigra povijesnu ulogu u izražavanju osjećaja koje su događaji izazvali kod Muslimana, kao i da zaustavi ovakvu demonizaciju.." Radikalnije struje u Pakistanu su pozvale premijera, koji se sučeljava sa skorim reizborom, da prekine diplomatske odnose sa Švedskom.

Pakistan
Pakistan

Paljenje Svete knjige svetogrdje za Muslimane

Ovo u četvrtak je bila druga desekracija Kurana u Švedskoj koju provode irački kršćani. Prošli mjesec, u toku obilježavanja Bajrama, je osoba po imenu Salwan Momika, spalila primjerak Svete knjige Muslimana ispred džamije u Stockholmu.

Švedska po Ustavu dozvoljava javne prosvjede, a od 1970-tih u toj zemlji ne postoje zakoni protiv blasfemije. U tom smislu švedska policija dozvoljava svako okupljanje i demonstraciju ukoliko procjenjuje da neće dovesti do prekida normalnog života, ili do ugrožavanja sigurnosti ljudi.

Za muslimanske vjernike paljenje Kurana predstavlja svetogđe, a i raniji slučajevi paljenja njihove svete knjige su vodili masovnim prosvjedima, od kojih su neki prerastali u nasilje.

U Afghanistanu je kao odgovor na najnovije dogadjaje obustavljena svaka aktivnost švedskih organizacija u toj zemlji, a slični prosvjedi radikalnijih struja koji su održani pred turskom ambasadom u Kabulu, su dodatno zakomplicirali tadašnja nastojanja Švedske da ubijedi vladu u Ankari da ne blokira pristup te zemlje NATO savezu.

Iran
Iran

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG