Linkovi

Demokratska debata: Biden i Sanders prvi put jedan-na-jedan


Pretendenti na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke senator Bernie Sanders i bivši potpredsjednik SAD Joe Biden
Pretendenti na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke senator Bernie Sanders i bivši potpredsjednik SAD Joe Biden

Dva preostala kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, bivši potpredsjednik SAD Joe Biden i liberalni senator iz Vermonta Bernie Sanders učestvovaće u nedjelju veče u debati, u svjetlu vanredne situacije u zemlji i svijetu zbog pandemije koronavirusa.

To je njihovo prvo direktno sučeljavanje u kampanji za predsjedničku nominaciju demokrata.

U posljednjoj debati, pre tri nedjelje, širenje koronavirusa se nije mnogo pominjalo, ali će to pitanje vjerovatno dominirati večerašnjim sučeljavanjem.

Širenje zaraze u SAD i svijetu dovelo je do usporavanja globalnog avio-saobraćaja, potresa na finansijskim tržištima i pokrenulo pitanja o sposobnosti aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa da vodi naciju kroz dug period neizvjesnosti.

U debati 25. februara u Južnoj Karolini je uz Bidena i Sandersa učestvovalo još petoro kandidata, koji su se u međuvremenu povukli iz izborne trke, dok su mnogi podržali Bidenovu kandidaturu.

Debata u nedjelju veče je prilika za Bidena i Sandersa da pokažu liderske vještine pred možda najvećom TV publikom u dosadašnjoj predizbornoj kampanji, a očekuje se da će isticati da imaju pravo iskustvo, temperament i politiku da vode zemlju kroz krizu.

“Ovakvih trenutaka nema prečesto u kampanji i ovo je savršena prilika da pokažu milionima da posjeduju neophodne osobine", kaže bivši portparol i savjetnik predsjednika Baracka Obame, Robert Gibbs.

Planovi za održavanje debate značajno su izmijenjeni zbog širenja koronavirusa. Demokratski nacionalni komitet prvo je objavio da će biti održana bez publike u studiju, a zatim da će biti premještena iz Phoenixa, u Arizoni gdje se u utorak održavaju unutarstranački izbori, u televizijski studio u Washingtonu. Jedan od moderatora debate morao je da se povuče zato što je bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na koronavirus.

Biden je trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, poslije ubjedljivih pobjeda na unutarstranačkim izborima širom zemlje. Bivši potpredsjednik ima prednost u odnosu na Sandersa po broju delegata, koji na stranačkoj konvenciji u julu zvanično biraju predsjedničkog kandidata demokrata.

Debata se održava uoči primarnih izbora u utorak u državama Ilinoisu, Ohio, Arizoni i Floridi.

Senator Sanders, samoproklamovani demokratski socijalista, ima podršku mladih i liberalnih birača, ali nije uspio da pridobije veći broj glasova drugih grupa, naročito Afroamerikanaca.

Sandersovi savjetnici priznaju da senator iz Vermonta ima težak put do nominacije. Međutim, Sanders je najavio da će u debati ispitivati Bidena o podršci ratu u Iraku, multilateralnim trgovinskim sporazumima i tome šta je preduzimao da se okonča ogromna nejednakost u Americi.

XS
SM
MD
LG