Linkovi

Demokrate vide ohrabrujuće znake pred izbore 2020.


Guverner Virginije Ralph Northam na pobjedničkoj proslavi demokrata u Richmondu, 5. novembra 2019.
Guverner Virginije Ralph Northam na pobjedničkoj proslavi demokrata u Richmondu, 5. novembra 2019.

Američke demokrate slave izborne pobjede u Virginiji i Kentuckyju, koje možda najavljuju da predsjedniku Donaldu Trumpu neće biti lako da osvoji drugi mandat.

Birači iz predgrađa u tim državama u utorak su masovno glasali za demokrate i dali im prednost koju će, možda, iskoristiti protiv predsjednika 2020.

"Želim zvanično da proglasim danas, 5. novembra 2019, da je Virginia zvanično demokratska. Čestitam!", rekao je Ralph Northam okupljenima u izbornoj noći.

Dosadašnji sekretar za pravosuđe Kentuckyja Andy Beshear proglasio je pobjedu na izborima za guvenera u tradicionalno republikanskoj državi, 5. novembra 2019.
Dosadašnji sekretar za pravosuđe Kentuckyja Andy Beshear proglasio je pobjedu na izborima za guvenera u tradicionalno republikanskoj državi, 5. novembra 2019.

Trka u Kentuckyju

Demokrata Andy Beshear proglasio je pobjedu u trci za guvernera Kentuckyja, nad aktuelnim republikanskim guvernerom Mattom Bevinom. Beshear kaže da je pobijedio tako što se koncentrisao na lokalna pitanja, što je možda pouka za demokrate širom zemlje.

"Moja poruka je da poenta ove trke nije ko je u Bijeloj kući, nego šta se događa u vašoj kući”, kaže on.

Bevin, možda najnepopularniji guverner u zemlji, još nije priznao poraz ali se nadao da će ga podrška predsjednika Trumpa, koji je veče pred izbore posjetio Kentucky, dovesti do pobjede.

"Kentucky pokazuje pravi put i podržavamo predsjednika SAD, Donalda Trumpa!”, poručio je na mitingu Bevin.

Predsjednik Trump i Tate Reeves, koji je u utorak postao guverner Mississipija.
Predsjednik Trump i Tate Reeves, koji je u utorak postao guverner Mississipija.

Mississippi​

Predsjednik je imao više sreće u konzervativnom Mississippiju, gdje je podržavao republikanca Tatea Reevesa, koji je pobijedio u izboru za guvenera.

"Liberali u zemlji vjeruju da će ako dođu u Mississippi​ i pobijede na izborima, nauditi Donaldu Trumpu 2020”, rekao je Reeves.

Najnoviji rezultati su, ipak, ohrabrili demokrate, uključujući predsjednika stranke, Toma Pereza.

"Jučerašnja pobjeda je bila pobjeda za sve demokrate, pobjeda za naše demokratske vrijednosti i imali smo podršku sjajnih partnera na državnom I lokalnom nivou'', rekao je Perez.

Birači iz predgrađa

Na najnovijim izborima u zemlji, birači iz predgrađa su manje podržali republikance a ankete pokazuju da predsjednik gubi i podršku nezavisnih birača. Trump je i dalje intenzivno fokusiran na svoju političku bazu, kaže Susan Page, šefica washingtonskog biroa dnevnika "USA Today"

"Možda najveće iznenađenje što se tiče Trumpa, a to kažem svjesna da je bilo najrazličitijih iznenađenja, jeste da od dana inauguracije nije pokušao da poveća broj građana koji ga podržavaju. Koncentrisao se gotovo isključivo na to da učvrsti podršku svoje baze”, kaže Page.

U nekim novim anketama na nacionalnom nivou, Trump zaostaje za glavnim demokratskim rivalima, ali bolje prolazi u istraživanjima u ključnim državama, u kojima je, tijesnom većinom, pobijedio 2016.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG