Linkovi

Rezolucija o procesu opoziva na dnevnom redu Predstavničkog doma


Istočna strana zgrade američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)
Istočna strana zgrade američkog Kongresa na Kapitol hilu (Foto: AP/J. Scott Applewhite)

Predstavnički dom Kongresa SAD trebalo bi da u toku dana usvoji rezoluciju kojom formalno utvrđuje postupak, kojim će odbori dalje nastaviti da sprovode istragu o tome da li bi predsjednik Donald Trump trebalo da se suoči sa opozivom.

Glasanje će vjerovatno potvrditi podjelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate, čiji lideri tvrde da nije bilo potrebe za donošenjem takve rezolucije da bi se proces učinio legitimnim, i manjinskih republikanaca, koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na podjednakim osnovama.

"Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trumpova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenta, spriječava svjedočenje svjedoka, zanemaruje obavezujuće pozive ili nastavlja da opstruira Predstavnički dom", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi u pismu upućenom zakonodavcima demokratama.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da rezolucija "ni izbliza ne uspijeva" u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim.

"Razumijem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv prije mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Vašingtonu već odlučile", rekao je Mekonel.

Sastanci iza zatvorenih vrata

Odbori Predstavničkog doma za obavještajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svjedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Trump trebalo da bude opozvan, zbog toga što je tražio od strane zemlje - Ukrajine - da "iskopa prljavštinu" o svom političkom rivalu, što bi mu pomoglo da osvoji drugi mandat.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obavještajna pitanja konačno izdavao izvještaj o svojim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trumpa pred punim sazivom Predstavničkog doma.

Odbori bi u četvrtak trebalo da saslušaju svedočenje Timotija Morisona, koji je bio Trampov glavni savjetnik za ruska i evropska pitanja u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, sve dok u srijedu nije podneo ostavku, izjavio je visoki zvaničnik administracije.

ARHIVA - Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na sastanku u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu ranije ove godine
ARHIVA - Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton na sastanku u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu ranije ove godine


Istovremeno, prema pisanju američkih medija, demokrate u Predstavničkom domu pozvale su bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona da svjedoči sledeće nedelje u okviru istrage o opozivu.

Nekoliko drugih svjedoka već je svjedočilo da je Bolton bio duboko uznemiren činjenicom da je Trumpov lični advokat Rudi Đulijani, iza kulisa radio na tome da pristisne Ukrajinu da istraži demokrate i kandidata za predsjedničku nominaciju 2020. Džoa Bajdena za navodnu korupciju - o čemu se nikad nisu pojavili dokazi.

Đulijani je navodno vodio, ono što kritilčari nazivaju "spoljnom politikom iz sjenke", iza leđa State Departmenta. Bolton je, prema navodima nekih svjedoka, navodno nazvao Đulijanijeve radnje "narko dilom" i rekao da ne želi da ima išta s tim.

Trump je otpustio Boltona prošlog mjeseca, pošto su se sukobljavali u vezi sa nekoliko pitanja, uključujući Ukrajinu.

Od odlaska iz Bijele kuće Bolton se nije pojavljivao u javnosti , a njegov advokat rekao je da bivši ambasador u UN nije spreman da se "dobrovoljno pojavi pred Kongresom", što znači da će odbori Predstavničkog doma morati da mu upute obavezujući poziv.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG