Linkovi

SAD: Entuzijazam mladih glasača demokrata slabi


Voters go to polls in 2022 midterm election in Harrisburg, Pennsylvania
Voters go to polls in 2022 midterm election in Harrisburg, Pennsylvania

Mladi glasači koji su bili ključni za demokratske uspjehe na nedavnim izborima pokazali su znakove sabljenja na sredini izbora u novembru. Potencijalni znak upozorenja za stranku kojoj će trebati njihova snažna potpora u predsjedničkoj utrci 2024.

Glasači mlađi od 30 godina glasali su 53% za demokratske kandidate za Zastupnički dom u usporedbi sa samo 41% za republikanske kandidate diljem zemlje, prema AP VoteCast, sveobuhvatnom nacionalnom istraživanju biračkog tijela.

No ta je razina podrške demokratima pala u usporedbi s 2020., kada su ti glasači podržali predsjednika Joea Bidena u odnosu na njegovog prethodnika Donalda Trumpa, 61% prema 36%.

A 2018., kada su demokrati iskoristili skok u sredini mandata kako bi ponovno preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, birači od 18 do 29 godina dali su 64% za stranku u usporedbi s 34% za GOP.

Bidenova stranka ipak je premašila srednjoročna očekivanja, držeći Senat i predajući samo malu republikansku većinu u Zastupničkom domu. Sam predsjednik pozdravio je odaziv mladih birača kao "povijesni". Ipak, linija trenda za mlađe birače mogla bi biti rani pokazatelj izazova demokrata da održe koaliciju crnaca, žena, fakultetski obrazovanih glasača, stanovnika gradova i predgrađa koja je podržavala stranku u godinama otkako je Trump pobijedio na izborima za Bijelu kuću.

Slabost u bilo kojem dijelu tog glasačkog bloka mogla bi imati implikacije tokom sljedeće predsjedničke utrke. Biden, koji će na dan izbora 2024. biti nekoliko sedmica prije svog 82. rođendana, kaže da se namjerava ponovno kandidirati. Trump (76) već je najavio svoju kandidaturu.

"Možda je došlo do smanjenja broja mladih birača", rekao je Michael McDonald, profesor političkih nauka na Sveučilištu Florida i stručnjak za glasanje i podatke.

McDonald je upozorio da se ne opaža previše o onome što bi moglo biti anomalija. No, rekao je da je promjena možda potaknuta problemima poput visoke inflacije, koja je posebno teško pogodila mlade jer je manje vjerovatno da će njihove plaće rasti dovoljno brzo da održe korak s rastućim cijenama.

"Najmlađi ljudi također imaju najslabije stranačke privrženosti, tako da mogu biti podložniji stranačkim promjenama na nacionalnoj razini", rekao je McDonald. "Nema razloga zašto se republikanci ne mogu oporaviti među mlađim ljudima."

Doista, VoteCast pokazuje da samo oko četvrtina demokrata mlađih od 30 godina kaže da im je biti demokrat "iznimno" ili "vrlo" važno, u usporedbi s otprilike trećinom starijih demokrata.

Podaci su pokazali da birači mlađi od 30 godina nisu dovoljno odlučno podržali demokrate da utječu na ključne utrke na nacionalnoj razini, ali vijesti nisu bile loše za stranku. Glasači u srednjem mandatu mlađi od 45 godina - dobna skupina koja uključuje Generaciju Z i milenijalce - podržali su Bidenovu stranku po stopama koje su premašile njegovu podršku 2020. u utrkama za guvernera Pennsylvanije, Michigana i Kansasa, kao i u utrci za Senat u Pennsylvaniji.

Demokratski kandidat John Fetterman pobijedio je republikanskog slavnog kardiohirurga dr. Mehmeta Oza u nadmetanju za Senat Pennsylvanije, dok je dobio 62% glasova od 18 do 44. To je bilo malo bolje od Bidenovih 56% s takvim glasačima 2020. U Pennsylvaniji U utrci za guvernera, demokrat Josh Shapiro također je pobijedio dok je nadmašio Bidenovu podršku 2020., zaradivši 64% te dobne skupine.

Guvernerka Kansasa Laura Kelly osvojila je drugi mandat skromno nadmašivši margine iz 2020. s glasačima mlađima od 45 godina u crvenoj državi, 52% prema Bidenovih 45%. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer također je uvjerljivo osigurala reizbor dok je prikupila nešto veći postotak birača u državi od mlađih od 45 godina 2022., 61%, nego što je to učinio Biden 2020., 54%.

Michigan dopušta ljudima da se registriraju za glasanje na dan izbora, što je dovelo do tako dugih redova na sveučilišnim kampusima da je posljednji glasački listić na Sveučilištu u Michiganu bio u 2:05 ujutro.

Ali države koje su dopuštale registraciju u zadnji čas nisu svugdje uzdigle demokrate. Stranački kandidati bili su ispod Bidenovih margina među glasačima mlađima od 45 godina u nekim ključnim utrkama, uključujući utrke za guvernere u New Hampshireu i Nevadi, koje dopuštaju registraciju do dana izbora.

U utrci za guvernera Nevade, demokratski sadašnji predsjednik Steve Sisolak poražen je s potporom svojoj stranci među glasačima mlađima od 45 godina od 54%, što je donekle zaostajalo za Bidenovom podrškom od 61% 2020. Isti obrazac dogodio se u New Hampshireu: 43% za demokrata Toma Shermana vs. 59% za Bidena. Tamo je republikanski guverner Chris Sununu lako ponovno izabran.

Cristina Tzintzún Ramirez, predsjednica NextGen America, progresivne organizacije koja radi na mobilizaciji mladih birača, rekla je da je grupa kontaktirala 90% birača s pravom glasa u dobi od 18 do 35 godina u Pennsylvaniji, zvala ih je, slala im poruke ili ih osobno viđala u kampusima fakulteta. VoteCast je pokazao da je 34% birača u Pennsylvaniji u dobi od 18 do 29 godina reklo da su kontaktirani isključivo u ime demokratskih kandidata u cijeloj državi, više od starijih birača.

Tzintzún Ramirez je rekao da su mladi glasači najviše zabrinuti za ekonomiju i rasnu pravdu, barem dok Vrhovni sud nije poništio značajnu odluku Roe v. Wade u junu. Nakon toga je rekla: "Abortus je izbio u prvi plan."

VoteCast je otkrio da je oko polovice mladih birača u nekim od najkonkurentnijih država izjavilo da je Roeov preokret imao veliki utjecaj na njihovu odluku da izađu na izbore. U Michiganu, gdje je na dan izbora usvojen amandman za ustavnu zaštitu prava na pobačaj u državi, otprilike polovica birača mlađih od 45 godina rekla je da su "ljuti" zbog toga što je Roe poništen.

VoteCast je otkrio da se 36% svih glasača ispod 45 godina identificira kao progresivni demokrati, u usporedbi s 20% starijih glasača. Također je pokazalo da su mlađi birači - osobito oni ispod 30 godina -rekli da imigranti više pomažu nego štete SAD-u i da je rasizam u zemlji vrlo ozbiljan problem.

"Za nas se ne radi samo o političaru ili stranci", rekao je Tzintzún Ramirez. "Radi se o ostvarivanju vizije za našu zemlju koja je pravednija i koja će odražavati stvarnost generacije koja se suočava s klimatskom krizom, rastućom rasnom nepravdom, nejednakošću i demokracijom u opadanju."

Nepotpuna zaljubljenost u jednu ili drugu stranu također se pokazala u rezultatima VoteCasta. Čak i na mjestima gdje je demokratska podrška među mladim glasačima bila snažna, birači od 18 do 44 godine bili su manje oduševljeni kandidatima koje su podržavali od starijih glasača.

To je bilo točno u swing državama Arizone, gdje su demokrati pobijedili u utrci za Senat i guvernera, i u Wisconsinu, gdje je stranka osvojila mjesto guvernera, ali je republikanski senator Ron Johnson ponovno izabran. I u Georgiji, gdje je republikanski guverner Brian Kemp ponovno izabran, ali je demokratski senator Raphael Warnock osigurao drugi mandat u drugom krugu.

Santiago Mayer, student političkih nauka na Kalifornijskom državnom sveučilištu, Long Beach, koji je osnovao studentsku zagovaračku skupinu Voters of Tomorrow, rekao je da ga ta otkrića nisu iznenadila s obzirom na to da su mladi birači skloni neovisnosti. Ali također je rekao da su mnogi također duboko progresivni, što znači da su trenutno "republikanci objavili rat Generaciji Z."

"Mladi birači glasaju protiv republikanaca, a demokrati su očito bolja opcija", rekao je 20-godišnji Mayer, čija je grupa koristila volontere diljem zemlje da nazove i pošalje SMS biračima u Georgiji u dobi od 18 do 29 godina oko 2,5 miliona puta. "Ali na kraju, kada budemo imali dvije godine kada će se republikanci, nadamo se, vratiti zdravom razumu, naglasak će biti na izboru dužnosnika koji zapravo predstavljaju ono što generacija Z želi."

Među glasačima Fettermana u Pennsylvaniji, 57% onih u dobi od 45 i više godina reklo je da s entuzijazmom podržava demokrata, ali samo 43% mlađih glasača je to učinilo. Od mlađih od 45 godina, isto toliko, 43 posto, Fettermana je poduprlo s rezervom, a 12 posto jer su bili protiv ostalih kandidata.

Unatoč prividnom jazu u entuzijazmu mladih birača, David Jackson, profesor sa sveučilišta Bowling Green State čije se istraživanje usredotočuje na veze između zabave i političkih preferencija, rekao je da je "prerano reći da smo odustali od politike slavnih". Napomenuo je da je autor "Hillbilly Elegy" JD Vance prošlog mjeseca izabran u Senat iz Ohija.

Prema VoteCast-u, najmlađi glasači u Ohiju – oni u dobi od 18 do 29 godina – približno su se jednako podijelili za Vancea i demokrata Tima Ryana, dok su birači u dobi od 30 do 44 godine vjerojatnije podržali Ryana, 58%.

Ipak, Jackson je dodao da, kako se politika sve više sukobljavala, birači pokazuju da su manje skloni duboko se zaljubiti u kandidate i umjesto toga glasaju više "sa stajališta samoodbrane".

“Uvijek je postojala pretpostavka da će mlađe ljude vjerovatnije dirnuti slavne osobe”, rekao je Jackson. “Ali to nije nužno slučaj od uspona Trumpa, budući da je on ultimativni kandidat za slavne osobe.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG