Linkovi

Ključne demokrate odbacuju pozive da Biden odustane od utrke 2024.


Predsjednik Joe Biden razgovara telefonom dok hoda da se ukrca na Air Force One u zračnoj bazi McGuire, u okrugu Burlington, New Jersey, 29. juna 2024.
Predsjednik Joe Biden razgovara telefonom dok hoda da se ukrca na Air Force One u zračnoj bazi McGuire, u okrugu Burlington, New Jersey, 29. juna 2024.

Ključni lideri demokrata su stali iza predsjednika Joea Bidena, odbacujući ideju da bi on trebao okončati svoju kampanju 2024. za drugi četverogodišnji mandat u Bijeloj kući zbog njegovog nepovezanog nastupa u debati prošle sedmice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bidenovi demokratski saveznici spremno su priznali nedostatke 81-godišnjeg Bidena u 90-minutnoj debati na nacionalnoj televiziji u kojoj se povremeno mučio da dovrši rečenice i u jednom trenutku pogrešno rekao da je ubio Medicare, vladin program zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance.

Nova anketa CBS-YouGov pokazala je da Amerikanci, s razlikom od 72-27 posto, ne misle da Biden ima "mentalno i kognitivno zdravlje da služi kao predsjednik", što je za sedam postotnih poena lošije u odnosu na isto pitanje u odnosu na prije tri sedmice. Međutim, nacionalna anketa između Bidena i Trumpa i dalje je pokazala da je trka i dalje mrtva.

Ključni demokratski zvaničnici odbacili su sugestiju nekih običnih demokrata i uvodnike u The New York Timesu i The Atlanta Journal-Constitutionu da on ispadne iz utrke za mlađeg kandidata.

"Žalosna istina je da bi se Biden trebao povući iz utrke, za dobrobit nacije kojoj je tako divno služio pola vijeka", rekao je The Atlanta Journal-Constitution, vodeći list u ključnoj južnoj državi Džordžije. "Sjenka penzionisanja sada je neophodna za predsjednika Bidena."

"Oh, apsolutno ne", rekao je demokratski senator iz Džordžije Raphael Warnock za NBC-jev program "Meet the Press". "Loše debate se dešavaju. Pitanje je: 'Za koga se Donald Trump ikada pojavio osim za sebe i ljude poput njega?" Ja sam sa Joeom Bidenom i naš je zadatak da osiguramo da on pređe cilj u novembru."

Predstavnik Jim Clyburn iz Južne Karoline, istaknuti pristaša Bidena, rekao je za CNN-ovu emisiju “State of the Union”: “Ne vjerujem da Joe Biden ima problem s vođenjem sljedeće četiri godine jer je odradio odličan posao vodeći u posljednje tri i po godine. Uvijek kažem da je najbolji prediktor budućeg ponašanja prošli učinak.” On je tvrdio da je ono što se dogodilo na debati "preopterećenje pripremama".

Guverner Wes Moore iz Marylanda rekao je u emisiji "Face the Nation" na CBS-u da je "predsjednik imao tešku noć kao i svaki od nas", ali da to ne bi trebalo da ga prisili na izbore 5. novembra. “Joe Biden se neće izvlačiti iz ove trke, niti bi trebao.” Bidenova kampanja, u pozivu za prikupljanje sredstava u subotu navečer, kaže da bi njegova zamjena dovela do sedmica haosa prije avgustovske nacionalne partijske konvencije a biranje novog kandidata "autoput do gubitka" nacionalnih izbora.

Kate Bedingfield, bivša Bidenova pomoćnica za komunikacije u Bijeloj kući, rekla je za CNN da je Bidenova kampanja prikupila 33 miliona dolara od debate.

Republikanske pristalice Trumpa odbacile su objašnjenja za Bidenovu slabu izvedbu debate.

Rajns Pribus, bivši predsjednik Republičkog nacionalnog komiteta i nekada Trumpov šef kabineta u Beloj kući, nazvao je ostanak u trci „lošim za Joe Bidena“.

"Ovo nije loše debatno veče", rekao je on u emisiji "This Week" ABC-a. “Ovo je bio nekoherentan, gotovo nemoguć nered.

Senator Lindsay Graham, republikanac Južne Karoline, rekao je o predsjedniku Bidenu na CNN-u: „On je pristojan čovek. On je propali predsjednik. On je kompromitovan. To je linija priče ovdje. To je svijet vidio, kompromitovani predsjednik.”

Biden je, nakon što je vikend proveo na prikupljanju sredstava za kampanju u New Yorku i New Jerseyu, otišao u Camp David, predsjedničko sklonište izvan Washingtona, na dugo planirano porodično druženje. Biden nije dao nikakve naznake da planira da ispadne iz trke i, u stvari, rekao je upravo suprotno.

U petak, dan nakon debate, Biden je svojim pristalicama rekao: „Znam da nisam mlad čovjek. Ne hodam tako lako kao nekada. Ne govorim tako glatko kao nekada. Ne debatujem kao nekada, ali znam ono što znam: znam kako da kažem istinu!”

Biden je dodao da se ne bi kandidovao za drugi mandat ako ne vjeruje "svim srcem i dušom da to mogu učiniti".

XS
SM
MD
LG