Linkovi

25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma: Poruke domaćih i stranih zvaničnika


President Slobodan Milosevic of Serbia (L), President Alija Izetbegovic of Bosnia-Herzegovina (C) and President Franjo Tudjman of Croatia sign the Dayton Agreement peace accord at the Hope Hotel inside Wright-Patterson Air Force Base in this November 21,
President Slobodan Milosevic of Serbia (L), President Alija Izetbegovic of Bosnia-Herzegovina (C) and President Franjo Tudjman of Croatia sign the Dayton Agreement peace accord at the Hope Hotel inside Wright-Patterson Air Force Base in this November 21,

Prije 25 godina, 14. decembra 1995. godine, potpisan je Dejtonski mirovni sporazum u Parizu.

Povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u subotu, 12. decembra, građanima Bosne i Hercegovine se putem unaprijed snimljenih video-poruka obratilo više od dvadeset, bivših i sadašnjih, visokih državnih i međunarodnih zvaničnika.

"Sada je vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost. Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni", rekao je američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson u sarajevskoj Vijećnici.

On je naglasio kako je Dejtonski sporazum održao mir i omogućio BiH da krene ka Evropskoj uniji (EU), te da bh. građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj i prosperitetnoj demokratskoj BiH, članici evroatlantske zajednice, a da će Sjedinjene Američke Države podržavati ta zalaganja.

Pored Nelsona obratili su se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, te šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

Kako je došlo krajnje vrijeme da se priča o boljoj sadašnjosti i budućnosti, smatra ambasador Sattler i kaže kako "vlasti moraju napraviti odlučnije korake u tom pravcu".

"Uvjereni smo da se značajan korak mora i može ostvariti naredne godine. Prelazak iz postkonfliktne faze u fazu pristupanja u EU, iz Dejtona u Brisel. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU. Živjela BiH", poručio je Sattler.

Inzko je naglasio da je Dejton je omogućio dvije stvari.

"Da imamo jednu BiH koja je poslije Dejtona dobila novo unutrašnje uređenje sa entitetima i kantonima. Da imamo jednu BiH u kojoj ima mjesta za sve. Mir je samo početak, treba da zajedno gradimo dalje", poručio je Inzko i naglasio da je Dejtonski sporazum itekako dragocjen.

Ministrica Turković je naglasila da je tokom 25 godina, uz pomoć međunarodne zajednice, učinjeno mnogo i da je Dejtonski sporazum ispunio svoju zadaću, odnosno očuvao mir.

"Raduje nas angažman naših prijatelja koji ulažu napore kako bi naša zemlja nastavila integracijske procese", rekla je Turković.

Nakon troipogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995. godine), uz pomoć američke administracije, od 1.-21. novembra 1995. godine je održana konferencija u američkom vojnoj bazi kod Dejtona, gdje je dogovoreno da zemlja ima dva entiteta - Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG