Linkovi

SAD: Starosjedioci o Danu zahvalnosti s pomiješanim emocijama


Gravura iz 19. stoljeća koja prikazuje spaljivanje tvrđave Pequot Nation, za koju se vjeruje da je mistični masakr 1637.
Gravura iz 19. stoljeća koja prikazuje spaljivanje tvrđave Pequot Nation, za koju se vjeruje da je mistični masakr 1637.

Svake godine posljednjeg četvrtka u novembru porodice u Sjedinjenim Državama okupljaju se kako bi proslavile Dan zahvalnosti. Prvobitno je bio zamišljen kao dan molitve i zahvalnosti - ne samo za dobre žetve već i za dobro zdravlje vođe ili uspjeh u borbi.

Danas se praznik vrti oko sentimentaliziranog prepričavanja iskrcavanja puritanskih izbjeglica iz 1620. u Plymouth, Massachusetts, i žetvene gozbe koju su podijelili s lokalnim Wampanoagovima.

Ta verzija izostavlja činjenicu da su 17 godina kasnije puritanci zapalili utvrđeno selo Pequot, spalivši žive muškarce, žene i djecu.

Danas Indijanci doživljavaju Dan zahvalnosti s pomiješanim emocijama.

"Indijanci jedu i gledaju fudbal baš kao i drugi Amerikanci", rekla je Shawna Shale, žena Quinault koja živi u Fergus Fallsu u Minnesoti. "Ali za neke je to podsjetnik na mračnu prošlost koju je teško slaviti."

Priznaje da se često pita kako bi život bio drugačiji da je pleme Wampanoag odlučilo da se ne udruži s hodočasnicima iz Plymoutha.

Studenti obeduju u Carlisle Indian Internatu, Carlisle, Pa., ca. 1880-1889.
Studenti obeduju u Carlisle Indian Internatu, Carlisle, Pa., ca. 1880-1889.

Uspomene na Dan zahvalnosti

Mnogi Indijanci nikada nisu čuli za Dan zahvalnosti sve dok ih nisu poslali u internat.

"Ja sam druga generacija koja jede ćuretinu, nakon svojih roditelja", rekla je umjetnica Roberta Begay, građanka Dinéa (Navaho) koja živi u Albuquerqueu u Novom Meksiku. "To je tradicija internata. Nikada to nisam shvatala kao bilo šta drugo osim kao vrijeme za porodično okupljanje, jelo i pomaganje baki i djedu tako što ću dovući vodu ili otići po drva."

Phoenix, Arizona, stanovnica Reva Stewart, također Diné, doživjela je svoj prvi Dan zahvalnosti u kršćanskom internatu. Imala je 4 godine.

"Dobili smo večeru za Dan zahvalnosti s idejom da trebamo biti zahvalni što smo spašeni", rekla je. "Danas, moja porodica slavi što smo zajedno kao porodica, a mi svoju djecu učimo tradicionalnim načinima, a ne kolonizatorskoj [verziji] onoga što se dogodilo u prošlosti."

Crtani film pokojnog Rona Cobba koji se pojavio u Los Angeles Free Pressu, 29. novembra 1968. Korišten uz dozvolu Ron Cobba.
Crtani film pokojnog Rona Cobba koji se pojavio u Los Angeles Free Pressu, 29. novembra 1968. Korišten uz dozvolu Ron Cobba.

Tužna godišnjica

Amanda Takes War Bonnet je novinarka Oglala Lakota koja radi kao stručnjakinja za javno obrazovanje u neprofitnoj grupi iz Južne Dakote koja je posvećena okončanju nasilja nad domorodačkim ženama.

„Moja majka bi uvek imala lijep obrok na Dan zahvalnosti, sa pitama i svime što je domaće“, prisjeća se ona. "To je takođe značilo da je sezona lova počela, pa je obrok održan nakon što su se momci vratili iz lova."

Dan zahvalnosti za nju sada nema mnogo značaja.

"Prije nekoliko godina, moj sin je donio ovu ogromnu ćurku sa posla da je podijeli sa porodicom. Nisam tačno procijenila vrijeme kuhanja, pa smo morali da počnemo sa obrokom bez nje", rekla je ona.

"Moj sin je umro pred nama od srčanog udara", rekla je. "Ta velika ptica se osušila u pećnici, zaboravljena."

Nikada nakon toga nije ispekla još jednu ćurku.

"Možda ćemo se jednog dana izliječiti, ali za sada, 'Turkey Day' je samo sjajan odmor za ne raditi i opustiti se uz vrhunska rebarca."

Članovi plemena Sijuksi iz rijeke Cheyenne u redu za zajednički obrok -- Oyate Kin Wowicakupi, ili "Nahrani ljude", u Lakota kulturnom centru u Eagle Butte, S.D., ponedjeljak, 20. novembra 2023.
Članovi plemena Sijuksi iz rijeke Cheyenne u redu za zajednički obrok -- Oyate Kin Wowicakupi, ili "Nahrani ljude", u Lakota kulturnom centru u Eagle Butte, S.D., ponedjeljak, 20. novembra 2023.

'Zlatna prilika'

Novinar Oglala Lakota James Giago Davies odrastao je u Rapid Cityju u Južnoj Dakoti, gdje su crkve i dobrotvorne grupe dijelile besplatne ćurke.

"Bili smo siromašna domorodačka porodica, koja se borila da preživi", rekao je. "Dan zahvalnosti je bio zlatna prilika da dobijemo dodatnu hranu i dobar obrok. Nikada nismo razmišljali o tome izvan te trenutne hitne stvarnosti, a ne znam ni jednu porodicu iz mog 'kraja' koja je to činila. Možda je sada drugačije. "

David Cornsilk, građanin nacije Cherokee iz Tahlequaha u Oklahomi, odrastao je u tradicionalnom domaćinstvu u kojem se Dan zahvalnosti nikada nije slavio.

„Moj tata se tome protivio, rekavši da nema ničega što Indijanci moraju da slave u Americi“, rekao je Kornsilk. „Ali on nikada nije pričao o istoriji. Tek u srednjoj školi sam saznao istinu o starosjedilačkoj istoriji i to samo zato što sam postao halapljiv čitalac historije."

Članovi plemena Seminola na Floridi poslužuju obrok za Dan zahvalnosti od divlje ćuretine, divljači i pite, sredinom 1950-ih.
Članovi plemena Seminola na Floridi poslužuju obrok za Dan zahvalnosti od divlje ćuretine, divljači i pite, sredinom 1950-ih.

Godinama kasnije, Cornsilk se oženio u porodici Cherokee koju opisuje kao "polarnu suprotnost".

"Tamo gdje smo mi bili tradicionalni, oni su bili kršćani. Tamo gdje smo odbili Dan zahvalnosti, oni su ga prihvatili i imali ogromnu gozbu sa velikim porodičnim okupljanjem", rekao je.

To je tradicija koju je prenio na svoju djecu i unuke.

„Razlika će biti u tome što moja deca i unuci znaju svoju istoriju“, rekao je. "Zahvaljujemo se na našim blagoslovima i dijelimo svoju blagodat u zemlji koju volimo sa ljudima koje volimo."

'Takesgiving'

Lynn Eagle Feather, Sicangu Lakota koja živi u Denveru u Koloradu, kaže da je izgubila sina zbog policijskog nasilja u julu 2015. godine i da od tada traži pravdu.

"Dan zahvalnosti?" pita ona. "Mislite 'takesgiving'."

Ona planira provesti praznik demonstrirajući ispred bolnice u Denveru gdje je osoblje odsjeklo kosu do struka 65-godišnjem Oglala Lakota starješini Arthuru Janis-u dok je bio na liječenju.

"Ovo je mjesec indijanskog naslijeđa", rekao je Eagle Feather, "a naši ljudi još uvijek pate."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG